Seekord saatsid
minu küpsetamist väiksed ebaõnnestumised ning olukorra päästmised, võib-olla
oli asi pühapäeva hommikus, võib-olla olin lihtsalt liiga hoolikas. Viimase
kohta kommentaariks, et tihti kipub mul olema nii, et kui ma retseptis piinliku
täpsusega näpuga järge ajan, siis juhtub, et küpsetis ei pruugi väga hästi
õnnestuda.
Kõigepealt
valmistasin muretaina. Seekord (erinevalt esimesest korvikeste katsetusest
ploomikorvikeste valmistamisel) otsisin eelnevalt palju informatsiooni, kuidas seda
õnnestunult valmistada (nt et kõik ained peaksid olema võimalikult külmad, sh
jahu ja suhkur ning kiirelt kokku segamine võimalikult jahedate kätega).
Järgisin seda kõike (enda arvates), tainas tuli kena ning hoidsin seda
külmkapis üleöö, kuna samal päeval ei plaaninud kohe küpsetada. Pühapäeva
hommikul asusin kõigepealt korvikesi vormima, panin isegi vormid eelnevalt
külma :) Surusin taina kenasti vormidesse,
nägin kena tulemuse nimel kõvasti vaeva ning olin sellega rahul. Täidise
valmistamise ajaks asetasin korvid külma, et need siis õigel hetkel otse
külmast eelsoojendatud kuuma ahju tõsta. Kui korvikesed küpsemas ja möödunud
oli ehk kolm-neli minutit, viskasin muuseas pilgu ahju ja mis ma nägin – ääred
olid poolenisti alla vajunud :S Võtsin siis kiirelt korvid välja ning päästsin,
mis päästa annab. Lõpptulemusest võib näha, et päästeoperatsioon oli edukas,
küll mitte täiuslik, aga siiski õnnestus vormida suhteliselt esteetiline
välimus :) Tuju sellest aga ei langenud, pigem andis
energiat juurde :)
Retsepti
vaadates nägin, et täidises kasutatud kaks munakollast tähendavad valgete
ülejäämist ning neile tuleks ka ülesanne leida ja seda näiteks pisarakoogi
ainetel munavalgevahu-katte näol. Siit teine ebaõnnestumine, vähemalt minu
jaoks. Mingil põhjusel ei tekkinud jahtudes munavalgekattele pisaraid (sellest
ka pealkiri), võib-olla üks-kaks tuvastasin luubiga otsides :) Ise kahtlustasin, et äkki oli tegu tuhksuhkru kasutamisega (aga võib-olla
ka noaotsatäie lisatud sidrunhappega?), kuigi seda siiski ei tahaks uskuda,
kuna Internetist leitud nii mõnigi retsept soovitab pisarakoogi kattes kasutada
just tuhksuhkrut.
Ebaõnnestumiste
saatel meisterdatud küpsetistega võib rahule jääda, mõnus magusa-hapuka kooslus :) Ja eks väiksed apsud käivadki asja juurde, arendavad ning karastavad ja
seda enam võib olla rahul, kui tulemuseks on sellised vahvad korvikesed.
Kogus 6 tk
tainas:
2,5 dl nisujahu
2 sl (rafineerimata) suhkrut
2 sl (rafineerimata) suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
0,25 tl riivitud apelsinikoort
0,25 tl soola
50 g võid
1 muna
1 spl külma vett
1 spl külma vett
täidis:
150 g (külmutatud) vaarikaid + 1-2 spl
tärklist mahla sidumiseks
1,5 dl kohvikoor
2 munakollast
2 sl (rafineerimata) suhkrut
75 g valget šokolaadi
noaotsatäis soola
kate:
2 munavalget (jäid täidise valmistamisest
üle)
0,5 dl (rafineerimata) suhkrut
noaotsaga sidrunhapet või mõni tilk sidrunimahla
Esmalt valmista muretainas, selleks näpi
jahu, suhkrud, riivitud apelsinikoor, sool ja tükkideks lõigatud külm või
kokku. Lisa muna ja vesi ning sega kiiresti tainaks. Tõsta lapikuks pätsiks
tehtud ning toidukilesse mässitud tainas külmkappi paariks tunniks tahenema.
Määri tartaletivormid (9 cm läbimõõduga)
võiga. Lõika pätsist kuus paraja suurusega tükki, moodusta pallikesed
ning suru tainas vormi ning torka kahvliga sisse mõned augud. Küpseta 180
kraadi juures 7-8 minutit.
Täidise valmistamiseks tükelda šokolaad, kalla juurde kohvikoor ning
kuumuta vesivannil olevas anumas seni, kuni šokolaad on sulanud. Vahusta munakollased
suhkru ja vähese soolaga ning lisa veidi jahtunud šokolaadi-koore
segule.
Katte jaoks vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks, soovi
korral lisa veidi sidrunhapet/-sidrunimahla. Nipp! Munavalge läheb hästi vahtu, kui lisada alguses
sõrmeotsaga soola ning seejärel vahustada munavalged kõvaks vahuks. Lõpus võib
hakata lisama ka suhkrut.
Laota eelküpsetatud muretainast korvikestesse
vaarikad ja tõsta lusikaga peale muna-koore-šokolaadi segu. Küpseta
180-kraadises ahjus ca 20 minutit. Tõsta korvikesed välja, kata munavalgevahuga
ning küpseta veel 8 minutit (või kuni kate on pealt helepruun).
allikas: mugandatult perenaine.ee retsept