25. mai 2012

Rabarbrikookide klassika ehk biskviitkattega rabarbrikook


Selle rabarbikookide klassiku valmistasin seekord vastavalt esitatud soovile. Biskviitkate tuli küll poole õhem (loe: vajus kokku), kui ma seda ette kujutasin, aga ju nii pidigi minema. Maitse sellest ei kannatanud ning kook kadus taldrikult kiirelt, sulades suus ning maitsemeeli paitades. 

Tegin poolele, mõõduga 30x35cm, ahjuplaadile.



põhi:
125 g võid
3 dl jahu
2-3 spl (rafineerimata) suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2 spl külma piima
soola noaotsaga

täidis:
3 suuremat vart rabarbrit
2-3 spl suhkrut (kasutasin muscovado suhkrut)
2 tl kaneeli

kate: 
3 muna
3 spl suhkrut 
3 spl jahu
soola noaotsaga
  
Põhja valmistamiseks sega kuivained ning haki koos külma võiga puruseks massiks. Lisa  piim ning mätsi kiirelt ühtlaseks. Aseta tainapall toidukilesse mähituna ca 1 tunniks külmkappi. Rulli tainas ca 0,5 cm paksuseks (mina surusin näppude abil poole ahjuplaadi ulatuses selle laiali) ning küpseta 180 kraadi juures 8-10 minutit helepruuniks.

Täidise valmistamiseks tükelda rabarber (noori rabarbreid ma ei puhastanud, vajadusel tee seda), sega kaneeli ja suhkruga ning laota eelküpsetatud põhjale.

Vahusta munad ja suhkur mikseriga hästi tugevaks vahuks, sõelu sisse jahu, sega lusikaga õrnalt alt üles tõstes läbi ning kalla rabarberitele. Küpseta 180 kraadi juures umbes 20 minutit.




Valminud koogile raputa peale tuhksuhkrut ning serveeri näiteks vaniljejäätisega. Selline kooslus on minu meelest parim, kuigi mul söömise hetkel jäätist võtta polnud :)

allikas: mugandatud kujul Tuuli blogist


22. mai 2012

Toitvad maapähklivõiküpsised rosinate ja kuivatatud jõhvikatega

Kapis seisis ning ootas tegelemist Marks&Spenceri Crunchy (ehk maapähklitükkidega) maapähklivõipurk. See üdini kasulike rasvadega võie aga ei olnud siiani leidnud kuidagi kasutust ning ähvardas oma õige aja üle elada. Seega tuli mõte teha küpsiseid, mis ei sisaldaks jahu ning Tuuli blogist leidsingi sobiva retsepti. Lisasin veel rosinaid ja kuivatatud jõhvikaid ning kuna suhkrukogus oli minu jaoks selline, mida kohe kuidagi ei paindu täies koguses kasutama (isegi rafineerimata suhkru kasutamisel), asendasin kolmandiku sellest meega, mis oli pohladega maitsestatud. See viimane andis mõnusa hapuka varjundi neile suht magusatele ampsudele.


200 gr maapähklivõid (nt Marks&Spenceri Crunchy)
200 gr rafineerimata suhkrut (mina asendasin kolmandiku pohlamaitselise meega)
1 muna
peotäis rosinaid
peotäis kuivatatud jõhvikaid

Sega kõik ained omavahel. Veereta ümmargused kreeka pähkli suurused pallid ja suru need ristipidi kahvli seljaga vajutades lapikuks. Küpseta 180-200 kraadi juures ca 10-15 minutit, kuni küpsised hakkavad kergelt pruunistuma. 

Ahjust võttes on küpsised pehmed, seega lase natuke jahtuda, enne kui nad pannilt ära tõstad. 
Maitsevad mõnusalt pähkliselt ja karamelliselt ning on väga toitvad. Mina üle kahe-kolme küpsise süüa ei jõudnud, kohe tuntavalt võttis kõhus ruumi :)

3. mai 2012

Kohupiimatäidisega rullbiskviit, seltsiks vaarikad ja banaan


Rullbiskviit on minu meelest üks lihtsamaid küpsetisi, mis valmib kiirelt ning tulemuseks on mahlane suutäis. Täidise valik on lai ning puhtalt maitse asi, komponeerides koostisosi nii, kuidas fantaasiat on. Minu elu teine katsetus selles vallas oli suht klassikalise täidisega ehk kohupiim-vahukoor ning maitseks sekka banaan ja vaarikad. Biskviit ise valmis ema õpetusi meenutades ehk iga muna kohta läheb üks supilusikatäis jahu ja sama palju suhkrut. Osa jahust oleks hea kartulitärklisega asendada, siis ei ole ohtu, et biskviit rullimise käigus mureneb (mina panin tärklist 2/3 jahukogusest) :)



biskviit:
3 muna
3 spl nisujahu
3 spl (rafineerimata) suhkrut
2 spl kartulijahu (tärklis)
1 tl vanillsuhkrut
soola

täidis:
200 g kohupiima (teraline)
2 dl 35% rõõsk koort
2-3 spl (rafineerimata) suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
100 g vaarikaid (kasutasin külmutatud)
2 väiksemat banaani

kaunistuseks:
vaarikaid
sulatatud tumedat šokolaadi
riivitud valget šokolaadi

Keera ahi 225-kraadile (kasutasin alt-pealt küpsetusrežiimi). Valmista ette ka alus, kuhu tõstad valminud biskviidi. Mina kasutasin selleks teist küpsetuspaberit, kuhu puistasin peale tuhksuhkrut, et vältida biskviidi paberi külge kleepumist. Tuhksuhkru asemel võib kasutada ka peensuhkrut või seemneid, vm. Esimesel katsetusel kasutasin peensuhkrut ning see jäi biskviidi külge, mida oli hiljem süües tunda, seega seekord otsustasin puudersuhkru kasuks. Ühtlasi võid teise küpsetuspaberi, mida kasutad vormi (kasutasin kandilist 30x35cm ahjuplaati) katteks, määrida kokku võiga, et olla kindel, et hiljem saad küpsenud taina selle küljest hõlpsalt kätte.

Täidise valmistamiseks vahusta rõõsk koor suhkrutega, lisa kohupiim ning sega läbi. Tükelda banaanid, osa neist võid ka purustada, ning lisa kohupiima-vahukoore segule. Puista juurde ka vaarikad, jättes mõned kaunistamiseks. Lase külmkapis maitsestuda.

Biskviidi jaoks sega väikses kausis omavahel tärklis ja jahu. Suures kausis mikserda munad tugevaks heledaks vahuks. Minu tegevuskäik selle protseduuri juures on tavaliselt järgmine: löön munad kaussi, lisan noaotsatäie soola ning vahustan veidi. Mõne aja pärast, kui vaht on juba  tekkinud, lisan vähehaaval suhkru (vanillsuhkruga segatuna), ise jätkuvalt vahustades.
Kui vaht on piisavalt tugev, lisa (suure) lusikaga alt üles segades portsjonhaaval jahu-tärklise segu. Tee seda rahulikult, et tekkinud vahtu mitte lõhkuda. Tõsta segu ahjuplaadi keskele ning aja see laiemat nuga kasutades äärte suunas laiali. Küpseta 5-7 minutit ahju keskmises osas, kuniks pealt on pruunikas-kollane. Seejärel tõsta  valminud biskviit ettevalmistatud küpsetuspaberile, eemalda ettevaatlikult vormi põhjaks olnud (biskviidi küljes olev) küpsetuspaber ja tõsta see tagasi biskviidile (see aitab vältida biskviidi kuivamist) ning jäta jahtuma (jahtumine toimub suht kiirelt).


Määri kohupiimakreem jahtunud biskviidile, jäta ühe serva (vastaskülg sellest, kust alustad kokkukeeramist) ca 5 cm ulatuses puhtaks, kuna kreem liigub kokkukeeramisel edasi ning vaba ruumi jättes väldid selle üle ääre valgumist. Kaunista vastavalt soovile. Mina sulatasin šokolaadi (hetkel oli käepärast piimašokolaad mandlitetükkidega), kandsin selle biskviidi peale, lisasin keskele ritta vaarikad ja riivisin peale valget šokolaadi.

Maitse ja tekstuur on parim on järgmisel päeval, mil maitsed on mõnusalt ühtlustunud ning biskviit kohupiimaga rohkem üheks saanud. Ülimalt lihtne ja niiii mahlane suutäis, mis kadus taldrikult minutitega :)