31. juuli 2012

Jogurt mustikate, Kreeka pähklite ja halvaaga

Vahelduseks üks kiire ja lihtne magustoit, mis viimasel ajal mu igapäevaseks söögiks on saanud, sest (uskumatult suuri) mustikaid on metsa all palju-palju, ise korjamine on mõnus ning rahustav tegevus, metsaõhk kirgastab ning hiljem saadud saagist tühjusest uriseva kõhuga maitsev erinevate lisanditega mustikajogurt valmistada... mmm suvi :) 


Minu viimase aja lemmik maitsestamata jogurtite hulgas on vähendatud laktoosisisaldusega jogurt, mis on väga mõnusa kreemise ja kerge konsistentsiga ning seda siinkohal ka kasutasin. Alltoodud koguseid saab igaüks vastavalt oma soovile/tujule/maitsele korrigeerida ja lisandeid varieerida. Kreeka pähklid  aga lisavad hamba alla krõmpsu, halvaa täiustab oma kergelt pähklise magusa maitsega hapukaid mustikaid - kokku saab imeline kooslus.

vaja läheb:
400 g maitsestamata jogurtit
200 g mustikaid (vaarikaid jm)
100 g halvaad
100 g Kreeka pähkleid 
1 tl rafineerimata roosuhkrut
1 tl vanillsuhkrut

Sega jogurt suhkrutega, lisa mustikad (mõned võib lusikaga kergelt katki muljuda) ning sega. Purusta Kreeka pähklid näppude vahel väiksemaks ning puista koos halvaaga jogurtisse. Naudi kohe või lase veidi maitsestuda - hea on mõlemal viisil :)


30. juuli 2012

Kaerakliiküpsised šokolaadikreemi ja metsmaasikatega



Suvi ja puhkuseaeg teeb blogi uuendamisega oma töö, sest kuidagi ei jõua arvuti taha oma  toimetamisi jagama, pigem kisub ikka metsa ise mustikaid korjama, mere äärde piknikule või soojade õhtutega (nagu viimased paar õhtut olid) pikkadele hilisööni kestvatele jalutuskäikudele. Küpsetamine ning pildistamine on aga jätkunud peaaegu endise hooga, kuigi veidi kergemate paladega, millest nüüd järgnevate postitustega üritan ülevaadet anda.

Siin kiiresti (eriti kui teha küpsised eelmisel päeval) valmistatav kerge magus amps - šokolaadikreemi ja metsmaasikatega kaetud kaerakliiküpsis. Küpsise retsept on pärit nami-namist (vähendasin veidike suhkrukogust). Küpsis ise tundus veidike igav näksida, seega sai sellele särtsu antud šokolaadikreemi ja metsmaasikatega, mis just metsast värskelt toodud :) Šokolaadikreemi võib aga asendada nt šokolaadise toorjuustuga või maapähklivõiga ning kuna hetkel on saada juba igasuguseid marju, võid kasutada mustikaid, vaarikaid, puna- või mustsõstraid või kõiki korraga :)
  
Kaerakliiküpsiste jaoks läheb vaja:
75 g sulatatud võid
2 dl kaerakliisid
0,75 dl suhkrut
2 sl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 muna

pähkli-šokolaadikreemi
metsmaasikaid või muid marju


Sulata või ja lase jahtuda. Sega kausis kaerakliid, suhkur, nisujahu, küpsetuspulber. Sega juurde muna ja sulavõi ning sega tainas ühtlaseks.

Võta teelusika jagu tainast, vormi väikesed pallikesed ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jäta tainaportsude vahele piisavalt ruumi, sest nad vajuvad küpsemisel laiali.  Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni küpsised on helepruunid. Võta ahjuplaat ahjust välja, lase veidi taheneda. 


Määri jahtunud küpsiste peale kiht pähkli-šokolaadikreemi, puista peale metsmaasikaid (vm marju) ning naudi seda mõnusat ampsu näiteks külma piimaga.

5. juuli 2012

Kaerahelbeküpsised kuivatatud jõhvikate, šokolaadi ja pähklitega


Vahelduseks kookidele ühed lihtsad ning kapis olemasolevast valmistatavad kaerahelbeküpsised. Lisanditeks võib panna mida iganes hing ihkab ning mille järgi hetkel isu on. 



vaja läheb:
3 dl jämedaid kaerahelbeid
1 dl neljaviljahelbeid
60 g sulavõid
1 muna (L)
0,5 dl kohvikoort
5 spl maitsestamata jogurtit
1 dl (rafineerimata) suhkrut
3 tl tumedat muscovado suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
0,5 tl soola
riivitud apelsinikoort

soovi korral erinevaid lisandeid:
riivitud martsipani 
purustatud kreeka ja india pähkleid
tumedat või valget šokolaadi
kuivatatud jõhvikaid
rosinaid
purustatud Marianne komme (annab mõnusa piparmündimeki)
peale mandlilaaste (veidike purustatud)

Sega kõik ained kokku, tee väiksed pätsikesed (umbes 3-4 cm läbimõõduga) ja küpseta 180-kraadises ahjus 25-30 minutit.



P.S. ülaltoodud pildid ei ole minu tehtud, kuna küpsised valmisid aprillis, kuid blogisse ei olnud veel jõudnud