30. oktoober 2012

Päikseliselt kuldkollane kaneelilõõts kõrvitsaga


Nii uskumatuna, kui see ka ei kõlaks, avastasin ma sel aastal enda jaoks meeldiva üllatusena kõrvitsa ja just muskaatkõrvitsa, mis maitseb toorelt nagu melon :) Tavalise kõrvitsa söömine on seni piirdunud peamiselt jõulude ajal marineeritud variandiga. 

Oktoobrikuu jooksul olen valmistanud mitmeid kordi kõrvitsapüreesuppi, samuti varunud kõrvitsat püreena sügavkülma talveaega ootama. Sel nädalavahetusel, mil õues võis tervitada vara (sügis ju alles kuu aega kestnud) saabunud talve, oli üsna paslik valmistada kaneelilõõtsa, mida olin plaaninud pikka aega taas teha. Loomulikult lisasin siiagi kõrvitsapüreed, mis andis küpsetisele väga kauni värvi, lisas mahlasust ning nätskust. Tulemus oli rohkem kui täiuslik, kui nii saab üldse olla?! Boonuseks mõnusa kaneelilõhnaga täitunud tuba, mis tervitas mind õuest tulles pärast lumememme valmistamist :) 



Mulle meeldib see ilm, hoolimata sellest, et see tabas meid nii vara ja ootamatult. Mulle meeldib see päikseliselt kollane suus sulav kaneeline sai :)

Tainas:
11 g kuivpärmi
7 dl jahu
1,2 dl piima
200 g (muskaat)kõrvitsapüreed
50 g võid
60 g rafineerimata suhkrut
0,5 tl kardemoni
0,5 tl kaneeli
0,5 tl muskaatpähklit
näputäis soola
rosinaid, kuivatatud jõhvikaid

Vahele:
1,6 dl rafineerimata suhkrut
2 spl kaneeli
50 g võid
soola

Kuumuta potis piim ja või, kuni viimane on sulanud. Sega jahu hulka pärm, sool, suhkur, kardemon, kaneel ja riivitud muskaatpähkel. Lisa jahu hulka käesoe piima-võisegu ja toasoe kõrvitsapüree, sõtku kuni saad ühtlase taina, vajadusel lisa jahu. Soovi korral võid lisada ka paar peotäit rosinaid või kuivatatud jõhvikaid. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida. 

Vahepeal sulata või ja sega suhkur kaneeliga (osa suhkrust võib ka või hulka segada ning lasta veidi sulada, siis ei pudise suhkrut ribade vahelt välja).

Rulli kerkinud tainas nelinurkseks (u 30x50 cm), pintselda sulavõiga ja raputa ühtlaselt peale kaneelisuhkrut. Lõika tainast umbes 6 pikka riba (ca 5 cm) ja tõsta need üksteise peale. Lõika kuhi näiteks viieks või kuueks tükiks. Tõsta need võiga määritud keeksivormi tihedalt üksteise vastu.

Küpseta 180-kraadises ahjus 30–40 minutit. Võta ahjust ja lase veidi jahtuda. Kummuta vormist välja.



Soovi korral kata glasuuriga (selleks sega ühtlaseks 45 g tuhksuhkrut, 2 tl sidrunimahla ja 1 tl oliiviõli). Serveeri külma piima või näiteks ingveriteega.

allikas: mugandatud retsept perenaine.ee

23. oktoober 2012

Mustikakook kaerapõhjal



Pireti blogis seda kooki nähes teadsin, et see läheb katsetamisele, sest mandline sisu tundus nii ahvatlev. Viigimarjade asemel leidsid koogi sisse tee mustikad, kuna eelmisel aastal esimest korda värskeid viigimarju proovides ei jätnud need mulle väga eredat muljet ning teist korda neid enam osta ei tihanud.

Põhi:
2,5 dl kaerajahu
2 spl heledat muscovado suhkrut
soola
kaneeli

1 muna
50 g võid
1-2 spl külma vett

Täidis:
100 g mandlilaaste
50 g tumedat muscovado suhkrut
1 muna
poole sidruni mahl ja riivitud koor
soola

Katteks:
1-2 dl mustikaid
  
Põhja tegemiseks sega kõik kuivained ühtlaseks puruks. Lisa muna ja kuubikuteks lõigatud või. Sega veel veidi ning lisa vesi. Suru moodustunud tainapall 20 cm läbimõõduga võitatud lahtikäiva vormi põhjale ja külgedele. Tõsta vorm külmkappi ootele.

Täidise valmistamiseks jahvata mandlilaastud köögikombainis peeneks, lisa suhkur, sidrunimahl ja -koor ning muna. Vala segu põhjale ja puista peale mustikad. Küpseta 180-kraadises ahjus 30 minutit.


15. oktoober 2012

Mooni-martsipaniküpsised


Ma armastan mooniseemneid ja muidugi martsipani – kaks väga head komponenti, mis omavahel nii hästi kokku sobivad. Ja kui viimased küpsistesse lisada, ei saa ju midagi ometi viltu minna – võin kinnitada, et pettuma ei pea, küpsised on tõeliselt maitsvad ning lootust järgmiseks päevaks neid säilitada pole :)

Tegin originaalretseptis toodust pool kogust ning tulemuseks oli 23 küpsist.

1 dl nisujahu
1 dl odrajahu
1 dl mooniseemneid
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
1 sl rafineerimata suhkrut
125 g martsipani
75 g võid 
1 muna


Sega kuivained. Lisa sulatatud või ning riivi juurde martsipan (enne riivimist võib martsipani umbes tund aega külmkapis hoida, siis läheb see tegu hõlpsamalt)  ja sega ühtlaseks tainaks. Kõige viimasena lisa muna. Aseta tainas ca. 30 minutiks külmkappi tahenema.

Seejärel vormi tainast kahe teelusika või käte abil pisikesed pallid, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning suru pallikesed pisut lamedamaks. Küpseta 180 kraadi juures 15-20 minutit kuldpruuniks.