17. jaanuar 2013

Õunakook vaniljekastmega


Vahelduseks üks lihtne ja kiirelt valmiv kook/pirukas, mida võib valmistada, kui magusaisu on suur, kuid pikalt ei viitsi nikerdada :) Eriti tänase ilusa päikselise ilmaga, mil õues peaks veetma nii palju kui vähegi võimalik, et püüda päiksekiiri ning nautida kaunist talveilma.

Põhi:
500 g lehttainast või pärmi-lehttainast
1 munakollane
2 suurt õuna

Vaniljekaste:
4 dl piima
2 spl võid
2 spl suhkrut
2 munakollast
4−5 tl maisitärklist
2 spl vanillsuhkrut

Rulli tainas õhemaks, kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, laota sellele tainas ning tõsta ääred veidi kõrgemaks. Klopi munakollane lahti ja määri sellega tainas. Torka sellesse kahvliga augud või tõmba noaga kerged triibud (et vältida taina liigset kerkmist) ning küpseta 220 kraadi juures 10 minutit kuldkollaseks.

Vaniljekastme valmistamiseks kuumuta potis 2 dl (ehk pool kogusest) piima, lisa või ja suhkur. Sega kausis ülejäänud piim, lisa juurde munakollane, tärklis ja vanillsuhkur. Lisa munasegu pidevalt segades kuumale piimale. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades, kuni kaste on paksenenud (umbes 10 minutit). 

Koori õun ja viiluta ning kata sellega küpsenud põhi. Lao need valmis koogipõhjale ning vala peale vaniljekaste.

Küpseta 220 kraadi juures ca 20 minutit. Maitseb parimalt samal päeval, kuid ka järgmisel päeval külmalt väga mõnus amps :)



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar