17. november 2013

Ekleerid keedukreemi-laimivõidega

Ekleeride ideeni jõudsin, kui külastasin juba mitmendat korda Lyoni kohvikut, kus on minu meelest vaieldamatult parimad ekleerid. Suured, õhulised, maitsekad, hea täidisega, suus sulavad. Neis on kõik paigas ning raske on piirduda ainult ühe söömisega. Kreemi tekstuur ja maitse on lihtsalt imeline!

Kohvik avas uksed mõni aeg tagasi ning paistab, et kliendid on nad kiiresti omaks võtnud. Kiidan ka nende Facebooki lehte, kust võib leida väga fantaasiarikkaid postitusi. Ei meenu ükski teine Eesti söögiasutus, kes nii toredalt oma lehte täiendaks.

Mina valisin täidiseks keedukreemi ja laimivõide. Viimane tasakaalustas keedukreemi magusust suurepäraselt ning raske oli ennast neist ekleeridest eemale hoida. Käsi sirutus ikka ja jälle järgmise maiuse järele :)

Ekleeritaina küpsetasin selle õpetuse järgi, laimivõide idee sain siit.


26 ekleeri

Tainas:
115 g võid
2,35 dl vett
125 g jahu
2 g soola
4 muna

Keedukreem:
0,5 l piima
3 sl suhkrut
3 sl jahu
2 muna
90 g võid

Laimivõie:
1,2 dl laimimahla
ühe laimi riivitud koor
1,8 dl suhkrut
2 suurt muna
60 g toasooja võid

Katteks šokolaadikreem:
200 ml vahu- või kohvikoort
200 g šokolaadi
20 g võid


Ekleeritaina valmistamine
Kuumuta ahi 225 kraadini. Pane vesi ja või potti ning kuumuta keemiseni. Sega kuni või on täielikult sulanud. Vähenda kuumust ning lisa segule jahu ja sool. Sega kiiresti, kuni segu hakkab poti külgedelt lahti lööma ja moodustub pall. Võta pott pliidilt ära. Lisa ükshaaval munad, sega iga kord korralikult ühtlaseks. Pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes pöidlajämedused ribad. Tainas kerkib üsna palju, seega jäta suuremad vahed.

Küpseta 15 minutit 225-kraadises ahjus. Siis vähenda kuumust 185 kraadini ja küpseta veel 20 minutit.

Keedukreemi valmistamine
Kuumuta piim ja suhkur keemiseni. Sega munad ja jahu heledaks vahuks. Sega pisut jahtunud piimasegu munasegusse, samal ajal korralikult vispeldades, et segu tükki ei läheks. Aseta muna-piima segu uuesti pliidile. Kuumuta (aga ära keeda) madalal kuumusel, kuniks segu pakseneb. Võta pliidilt ja jahuta täielikult. Lisa muna-piimasegule või ja sega.

Laimivõide valmistamine 
Sega kuumakindlas kausis laimimahl, suhkur ja munad ning vispelda, kuniks kõik ained on omavahel segunenud. Tõsta anum vesivannile (keev vesi alumises potis ei tohi puutuda vastu potti, milles mune vahustada). Kuumuta segu pidevalt segades, kuni see pakseneb (umbes 8−10 minutit). Soovi korral kurna segu. Klopi juurde toasoe või ja riivitud laimikoor ning sega ühtlaseks.

Sega keedukreem ja laimivõie. Süsti kreem tordipritsi terava otsaga ekleeri sisse. Tõsta külmikusse tahenema.

Šokolaadikreemi valmistamine
Kuumuta potis mõõdukal kuumusel vahukoor ja šokolaaditükid, sega pidevalt, see aitab šokolaadil kiiremini sulada (koort ei tohi keema lasta, siis läheb šokolaad tükki). Kui enamik tükke on sulanud, tõsta pott tulelt. Lisa või ja sega ning määri kreem ekleeridele.

Lase mõned tunnid maitsestuda ning naudi.


4 kommentaari:

  1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta

  2. www.bolavita.fun bagi-bagi bonus meriah Setiap Hari !

    Bonus Deposit setiap hari s/d 500ribu !

    Memberikan Bonus Deposit sebesar 10% di deposit pertama !

    Tersedia berbagai Jenis Judi Online lengkap lainnya !

    Informasi selengkapnya hubungi :
    WA : +62812-2222-995
    BBM : BOLAVITA
    Line : cs_bolavita
    WeChat : BOLAVITA

    VastaKustuta