21. aprill 2013

Marjakräsu


Tänaseks on viimasest postitusest möödas üks päev üle ühe kuu. Olen üritanud ikka hoida, et paar postitust kuu jooksul üles jõuaks, kuid seekord murdis külmetushaigus mu maha, mis võttis viimasegi energia. Tänaseks olen kenasti taas terve ning siin retsept neile, kes soovivad oma sügavkülma kogunenud marjakogust saabuva suve eel vähendada. Idee sündis nii, et olin katsetamas kahte sorti biskviiti – üks klassikaline ja teine võiga. Viimane meenutas mulle siiski rohkem keeksi, mis tagatipuks hoopis keskelt kokku vajus (eks olin ahjust välja võtmisega rutakas). Tuli leida idee, mida sellega peale hakata ning sellest valmiski kook nagu ta allpool kirjas. Kräsu nimi tuli tuntud koogist kräsupea, sest see sai suht kräsuline oma olemuselt ja välimuselt :) Igati maitsev ja suviselt kerge kook.


Keeks:
3 muna
3 dl rafineerimata suhkrut
100 g võid
1,5 dl piima
2 dl nisujahu
1 sl vanillsuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
  
Kate:
300 g kohupiimapastat
200 g 20% hapukoort
1 dl 35% rõõsk koort
2 spl rafineerimata suhkrut
2 dl mustikaid
1 dl vaarikaid
1 mango
1 banaan

20 g želatiinipulbrit
1 dl kuuma vett

purustatud tumedat šokolaadi


Keeksi valmistasin Lia Virkuse retsepti järgi. Selle tegemiseks sega jahu, küpsetuspulber ja vanillsuhkur omavahel. Sulata kastrulis või ning lisa piim. Vahusta teises anumas munad suhkruga ning kalla hulka või-piimasegu. Sõelu juurde kuivained ning sega ühtlaseks tainaks. Kalla segu küpsetuspaberiga kaetud 18 cm läbimõõduga koogivormi ning küpseta 175-kraadi juures umbes tund. Jahuta keeks ning lõika sellelt pealmine osa ära nii, et saaksid alumist kasutada koogi põhjana. Pealmine osa tükelda ning jäta katte valmistamise ajaks ootele. 

Sulata želatiin kuumas vees ning jäta jahtuma. Samal ajal sega kokku kohupiimakreem, hapukoor ja suhkruga vahustatud rõõsk koor. Lisa keeksitükid, marjad, tükeldatud mango ja banaan. Viimasena nirista ettevaatlikult juurde želatiin. 

Tõsta koogipõhi tagasi lahtikäivasse vormi, millega küpsetasid. Tõsta peale valmistatud kate ning jäta külma tahenema. Kaunista purustatud šokolaadiga.