24. juuni 2013

Mustika-sidrunikeeks

Mustikakeeksi mõte tekkis sügavkülma vaadates, kus ootas ees veel suur kott mustikaid, millega tuli kiiremas korras miskit ette võtta, sest värsked marjad on ju kohe-kohe peale tulemas. Jogurtit ei suuda ka neist marjadest tehtuna nii palju süüa, seega palaval äsja alanud suvisel päeval tuli keeksitegu ette võtta (et tuba ikka veelgi soojemaks saada eksole). Siit sain idee lisada ka sidrunit. Riivisin juurde veel apelsinikoort ning kõik kokku sai väga maitsev ja mõnus.


Vaja läheb:
125 g võid
2,5 dl suhkrut
2 muna
3,5–4 dl jahu
0,5 tl soodat
soola
1,5 dl maitsestamata jogurtit
1 tl riivitud sidrunikoort
1 sl sidrunimahla
2–3 dl mustikaid
2 spl maisitärklist (kui kasutad külmutatud marju)
  
Sulata või, sega sisse suhkur, raputa juurde veidi soola. Vahusta ükshaaval sisse munad. Sega omavahel jahu, sooda ning lisa kuivainesegu vaheldumisi jogurtiga või-munavahule. Sega hulka riivitud sidrunikoor ja -mahl. Vala tainas võiga määritud ja riivsaiaga üle raputatud üheliitrisesse keeksivormi. Kõige peale riputa peale tärklisega segatud mustikad. Küpseta 180kraadises ahjus 50-60 minutit. Kontrolli keeksi küpsust tikuga.

Lase keeksil 15 minutit vormis jahtuda ning kummuta siis välja. Puista peale tuhksuhkrut ning serveeri.



11. juuni 2013

Rabarbri-jogurtitort kodujuustuga

Olen rabarbrikoogiga üsna hiljaks jäänud, sest ilusad peenikesed roosakad rabarbrivarred on juba päris suureks ja jämedaks kasvanud, aga siiski passivad kenasti koogi küpsetamiseks ja valmistamiseks :) Seekord jahutavalt hea ja kerge jogurtikook, millega suviselt palava ilmaga on mõnus maiustada. Praeguseks on küll jahedamad ilmad tagasi, kuid küll soojus tee meie juurde tagasi jõuab :)



Põhi:
1 pk sidruniküpsiseid
30 g võid
2 spl vett

Kate:
200 g rabarbrit
5 spl rafineerimata suhkrut
3 spl vett

6 tl želatiinipulbrit
1 dl vett

600 g paksemat jogurtit, nt Saare maitsestamata jogurt on hea
300 g kodujuustu
1,5 dl rafineerimata suhkrut
2 tl vanillsuhkrut


Purusta küpsised ja sulata või ning sega omavahel, vajadusel lisa vett. Suru küpsisepuru 18 cm lahtikäiva koogivormi põhja ning tõsta külma tahenema.

Tükelda rabarbrid ning pane väiksesse potti, lisa vesi ning suhkur ja kuumuta 10−15 minutit, kuni rabarbrid on pehmed. Samal ajal valmista želatiinisegu – sulata pulber vees, kuniks želatiin on lahustunud. Lase sel veidi jahtuda ning vala rabarbrile ja sega.

Sega jogurt suhkruga, maitsesta vanillsuhkruga ning lisa kodujuust ja jahtunud rabarbri-želatiinisegu.

Tõsta kook külma tahenema vähemalt 5 tunniks, veel parem üleöö.