26. veebruar 2014

Kohupiimakorbid rõngikutes


Kohe, kui seda retsepti Andra blogis nägin, teadsin, et pean need valekorbid järgi proovima, sest see paistis nii kergelt järgi tehtav. Mõeldud-tehtud ning tulemus oli üle ootuste hea – täpselt nagu ehtsad kohupiimakorbid, aga palju-palju lihtsamalt ja kiiremini valmistatavad. Ja veel nii vahvad väiksed ampsud :) Järgmine kord tahaks proovida ka soolast varianti hakklihaga, millega saab pisikesed lihapirukad.

Natuke ka keelejuttu. ÕS 2013 järgi on baranka sünonüümid rõngel, rõngaskuivik.  Võõrsõnade leksikon kirjutab nisujahust rõngel. Rõngik on sellest loetelust miskipärast välja jäetud, kuid otsides ÕSist rõngikut eraldi antakse sünonüümiks väike rõngaskuivik. Pakendil oligi nende nimeks märgitud rõngik, mis meeldib mulle kõige rohkem.

Vaja läheb:
30 väikest rõngikut*
200 g magusat vaniljemaitselist kohupiima
1 muna
riivitud apelsinikoort
soola
mooniseemneid, rosinaid, martsipani, pähkleid või muud meelepärast
külma vett 

Pane rõngikud madalasse kaussi ja vala peale külm* vesi. Jäta 20−40 minutiks ligunema (aeg oleneb suurusest). 

Kui rõngikud on kergelt paisunud ja pehmenenud, siis võta veest välja ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Sega kohupiim ja muna ühtlaseks massiks ning tõsta segu teelusikaga rõngikute aukudesse. Puista peale meelepäraseid lisandeid – mina kasutasin rosinaid, mooniseemneid, purustatud pähklišokolaadi ja martsipanitükke.  

Küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit, kuni korbid on kuldpruunid ja küpsed. 

* ära vala rõngikute peale kuuma vett, sest siis hakkavad nad kooruma ja pudenema ning ei tõmba vett ühtlaselt sisse. 






11. veebruar 2014

Väiksed biskviitkoogikesed



Eelseisva sõbrapäeva puhul võib ju veidike vaeva näha ning sõbrale midagi magusat valmistada. Pikka küpsetamist selle retseptiga pole, küll aga nokitsemist koogi kokkupanekul. Mõnus mahlane ja magus amps sõbrale või kallimale :)

Hele biskviit:
2 muna
70 g suhkrut
30 g nisujahu
soola

Kakaobiskviit:
2 muna
70 g suhkrut
20 g nisujahu
1,5 spl kakaod
soola

Täidis:
400 g Saare vanillijogurtikreemi
300 g rosinatega kohupiimapastat
immutamiseks kanget kohvi

Kaunistuseks:
pistaatsiapähkleid
granaatõunaseemneid
pohli
hakitud šokolaadi


Hele biskviit: vahusta munad suhkru ja soolaga tugevaks vahuks. Sõelu juurde jahu. Määri 20 x 30 cm vorm võiga, tõsta sellesse tainas ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.

Kakaobiskviit: vahusta munad suhkru ja soolaga tugevaks vahuks. Sega jahu ja kakao kokku ning sõelu munavahu juurde. Määri 20 x 30 cm vorm võiga, tõsta sellesse tainas ja küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.

Lõika mõlemast biskviidist meelepärased kujundid, mina kasutasin südamekujulist piparkoogivormi. Mõlemast biskviidist sain viis südamekuju. Tõsta valge ja kakaobiskviit kordamööda teineteise peale, immuta iga kihti, välja arvatud alumist. Sega kohupiimapasta 200 g jogurtiga ning määri seda iga biskviidikihi vahele. Kata koogid õhukese kohupiimapasta kihiga. Jäta paariks tunniks kuni üleöö maitsestuma. Määri ülejäänud jogurt kookide peale enne serveerimist, sest kui teed seda varem, kuivab jogurt ära.

Kaunista ning serveeri näiteks tassi kohviga :)