18. juuli 2014

Magus pitsa tortiljapõhjal


Taas üks kiiresti valmistatav amps, mida on praeguste soojade suveilmadega hea valmistada, sest ei pea kuuma ahjuga jändama ja tuba veel soojemaks kütma J Idee tekkis, kui leidsin kapist ühe seisma jäänud tortilja ja hing ihkas midagi magusat. Metsast oli koju varutud ka värskeid mustikaid ja nii see läks. Muidugi võib kasutada kõiki suvemarju, mida praegu saada on. Pluss on ka see, et kui mõni tortilja on kappi jäänud, siis saab neid selle magustoidu juures edukalt ära kasutada – 5–10 minutit ja tortilja ongi taas pehme. Põhja võib pannil ka 30 sekundit röstida, mis toob tortilja maitse paremini esile, aga ei pea.


Avastasin enda jaoks kookospalmisuhkru, mis minu meelest sobib eriti hästi jogurtisse, sest lisab sellele karamellist maitset. Loomulikult võib kasutada ka tavalist või rafineerimata suhkrut ja lisada seda maitse järgi. Alltoodud koguseid ei pea kindlalt järgima, kõike võib kasutada oma maitse järgi Halvaa asemel olen kasutanud riivitud tumedat šokolaadi. Lisandite valik ongi lõputu.

Keelejuttu ka. Eesti keeles kohtab päris palju sõna tortilla kasutamist, mis tegelikult tuleks kirjutada ja hääldada kui tortilja. Miks, sellest saab rohkem lugeda siit.

Ühe tortilja jaoks läheb vaja:
1 nisujahu- või täisteratortilja
4 spl Kreeka vm paksemat jogurtit
1 spl kookospalmisuhkrut
2 spl purustatud halvaad
3-4 peotäit värskeid marju
1 Digestive küpsis


Soovi korral rösti tortilja ja tõsta see taldrikule jahtuma. Sega jogurt suhkruga ja määri tortiljale. Puista peale halvaa, seejärel marjad ja viimaks Digestive küpsis. 

Lõika viiludeks või keera torusse. Naudi kohe või lase seista u 10 minutit.




6. juuli 2014

Külmutatud jogurti amps marjade ja pähklitega

Vahepeal üks kiirelt ja lihtsalt valmistatav tervislik amps, et tervitada saabunud kuuma suveilma :) Mida rasvasema jogurti või hapukoore valid, seda kreemisema tulemuse saad. Vahelduseks mõnus maius jäätisele :)



 Vaja läheb:
100 g 20% või 30% hapukoort
50 g maitsestamata jogurtit, nt Kreeka jogurtit
2−3 spl suhkrut või kondenspiima (segu peab olema magus, sest külmutades magusus väheneb)
vanilli
noaotsatäis soola

Lisandiks:
meelepäraseid marju, pähkleid, kuivatatud puuvilju (banaanilaaste, jõhvikaid, pistaatsiat, Kreeka v pekaanipähkleid, metsapähkleid jne).

Sega hapukoor, jogurt ja suhkur või kondenspiim. Kui kasutad suhkrut, lase sel kindlasti sulada, enne kui segu sügavkülma pistad. Maitsesta vanilli ja soolaga.


Tõsta segu õhukese kihina mõnda toidukilega kaetud madalasse anumasse (mina kasutasin plastmassist karpi), puista peale meelepäraseid lisandeid ja lase vähemalt 30 minutit sügavkülmas seista. Enne serveerimist hoia 5−10 minutit toasoojas, seejärel naudi jahutavat maiust :)