28. november 2014

Šokolaadikuusekestega küpsisetort kahele

Kuusekeste idee sain Instagramist ning proovisin selle kohe järele. Mul ei olegi vist kunagi olnud nii kiiret ideest teostuseni juhtumit. Kunagi on ikka esimene kord eksole.

Kuusekesi on väga lihtne teha, iga korraga, mil joonistad kuusekest paberile, läheb käsi julgemaks ja tuleb parema väljanägemisega puu. Samas kergelt rohmakas mulje ongi parem ja ehedam, sest looduses ei ole ju puud kõik perfektselt ühtmoodi. Selline kaunistuselement lisab väliselt tavapärasele küpsisetordile rohkem särtsu ja miks mitte teha neid juba sel pühapäeval, mil saab 1. adventi tervitada :)




Küpsisetort:
6 Digestive küpsist
immutamiseks kohvi või mahla
150 g rasvasemat kookospiima
1 tl suhkrut
2 tl jõhvikamoosi
niisutamiseks mahla või kohvi

Šokolaadikuused:
35 g tumedat šokolaadi
purustatud pistaatsiapähkleid
kookoshelbeid

Kaunistamiseks küpsise- või müslipuru

Valmista kaks väikest tordikest. Selleks võta kolm küpsist, määri ühe küpsise peale kookoskreemi ja suhkrusegu, tõsta peale teine küpsis, niisuta veidikese mahla või kohviga ning määri peale moosi. Tõsta peale viimane küpsis, immuta ning määri peale kookoskreemi. Pane kindlasti ka külgedele, sest sinna kinnituvad hiljem šokolaadist kuused. Tee sama ülejäänud küpsistega. Puista kõige peale küpsise- või müslipuru ja tõsta need külmkappi maitsestuma.

Šokolaadist kuuskede valmistamiseks sulata vesivannil šokolaad. Joonista näiteks teelusika abil küpsetuspaberiga kaetud taldrikule väiksed kuused. Jälgi, et šokolaad oleks kogu kuuse ulatuses, eriti okste tipus, ühtlaselt paks, muidu on oht, et seda paberilt lahti võttes oks murdub. Osale kuuskedest puista peale pähklipuru ja kookoshelbeid. Lase neil u 10 minutit sügavkülmas taheneda. Aita noaotsaga kaasa, kui kuuski paberi küljest lahti võtad. Kinnita kuused tordi külgedele. Serveeri kohe või lase külmas üleöö maitsestuda.





21. november 2014

Lihtsad banaaninäksid šokolaadikattega

Need šokolaadikreemi sisse kastetud banaanid, mis on kaetud pähkli- või muu meelepärase puruga, on mõnus pärastlõunane amps, mis annab energiat, et õhtusöögini vastu pidada. Aga miks mitte pakkuda neid ka külalistele, sest neid on väga lihtne teha ja aega ei kulu ka palju. Või siis on need tore vaheldus lihtsalt banaani söömisele.


Keelejuttu ka lühidalt. Tähelepanelikum lugeja kindlasti märkas pealkirjas sõna näksid, mida inglise keelest tulnud sõna snack asemel kasutades kõlab algul ehk võõristavalt, kuid eeskujuliku keelekasutajana ei saa ma kasutada sõna snäkk, sest keelenõuanne soovitab näksi. Nii ma siis nende soovitust siin järgingi, kuigi pean tunnistama, et kuidagi suupärasem ja sisseharjunud on ikkagi snäkk.

Vaja läheb:
2 banaani
30 g tumedat šokolaadi
30 g 35% rõõska koort (vahukoort)
meelepäraseid lisandeid, nt purustatud pistaatsiapähkleid või mandleid, kookoshelbeid, mandlilaaste)

6 pulka (nt jäätisepulka, aga sobib ka grilltikk)

Kuumuta, kuid ära keeda, vahukoor väikses potis. Keera kuumus maha, lisa šokolaaditükid ning sega, kuni need sulavad. Vala segu mõnda kõrgemasse anumasse, siis on lihtsam banaane šokolaadikreemi sisse kasta.

Lõika banaan kolmeks. Torka ühte otsa pulk, teine kasta kolmandiku jagu šokolaadi sisse. Puista kohe peale meelepärast segu. Aseta banaanid küpsetuspaberiga kaetud taldrikule ja tõsta külmkappi tahenema. Ja valmis ta ongi :)



6. november 2014

Kõrvitsaruudud

Lõpuks jõudsin ka mina kõrvitsani. Enne veel, kui saabub piparkookide küpsetamise aeg :) 


Mulle meeldib kõige rohkem muskaatkõrvits, sest see on juba ise üsna magus võrreldes tavalisega. Ka toorelt on seda tore näksida, aga veelgi parem on ahjus röstida, mil maitse tugevneb. Kui soovid kõrvitsat sügavkülmutada, siis on röstitud kõrvitsa püreestamine parim, sest siis saad mõnusalt paksu ja maitseka püree. Röstitud kõrvitsa avastasin alles hiljuti, varem olen kõrvitsat püree jaoks keetnud, kuid siis jäi segu vesisem. Röstituna sobib see ka näiteks kartuli asemel prae kõrvale, isegi koos koorega. Küpsetistes meeldib mulle muskaatkõrvits juba tema erksa kollakas-oranži värvi tõttu, mis lisab meie hallidesse sügisilmadesse veidigi päikest. Varasemaid retsepte kõrvitsast leiad näiteks siit ja siit.

Need kõrvitsaruudud on mõnusa pehme sisuga. Kookospalmisuhkur lisab karamellisust ja muidugi sobivad vürtsid kõrvitsaga alati hästi kokku :) Samuti saab tuppa boonusena hea lõhna. Veelgi parem on lasta neil ruudukestel päev-kaks seista, mil maitsed rohkem segunevad. Mina olin kärsitu ning sõin paar ampsu soojalt otse vormist − maitses ka ülihea. Mulle muidugi meeldivadki koogid ikka ja alati soojana :)

Vaja läheb:
100 g sulatatud võid
1 muna
1,4 dl rafineerimata või kookospalmisuhkrut*
200 g (muskaat)kõrvitsapüreed
2 spl mandlivõid**
1 spl vanillikaunapastat või vanilliekstrakti
2,5 tl vürtsisegu (selleks sega kokku 0,5 tl kaneeli, 0,5 tl muskaatpähklit, 0,5 tl jahvatatud ingverit, 0,5 tl kardemoni, 0,5 tl riivitud apelsinikoort)
1,2 dl riisijahu
0,5 dl kartulijahu***

Peale puistamiseks:
3 spl rafineerimata või kookospalmisuhkrut
2 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud ingverit


Sulata või ja lase veidi jahtuda. Lisa muna, suhkur, kõrvits, mandlivõi ja vanill ning sega ühtlaseks. Sega vürtsisegu jahudega ning lisa või-kõrvitsamassile. Sega õrnalt kokku, kuid ära sega liiga palju.

Tõsta segu küpsetuspaberiga vooderdatud 20 x 30 cm läbimõõduga vormi. Sega omavahel suhkur, kaneel ja ingver ning puista taina peale.

Küpseta 180 kraadi juures u 25 minutit. Küpsust saad kontrollida puutikuga, mis koogi keskele torgatuna tuleb puhtalt välja. Lase valminud küpsetisel vormis u 30 minutit jahtuda, enne kui selle lahti lõikad.
  

* kui kasutad tavalist kõrvitsat, pane 1,8 dl suhkrut
** võid selle ka ise valmistada kahest peotäiest koorega mandlitest. Selleks jahvata mandleid 10 minutit köögikombainis, kuni tekib võidetaoline mass.
*** Kui kõrvitsapüree on paksem, siis pane kartulijahu poole vähem või üldse mitte.