20. detsember 2014

Piparkoogitäidisega kommid

Pärast kommipildi Instagrami riputamist olen siit-sealt saanud palveid retsepti jagada. Püüan selle siia umbkaudselt lisada, sest päris täpselt koguseid ei kaalunud, sest tegin neid kingituseks. Aga minu meelest polegi siin ülitäpsust vaja, tuleb vaid jälgida, et mass oleks vormitav :)


Porgandikoogikommide jaoks on kõige parem küpsetada selle nami-nami retsepti järgi üks porganditort ja seejärel lõigata ära servad, millest saabki kommid valmistada. Nii valmisid need minul. Aga komme võib teha ka ükskõik millise meelepärase koogipurust, -servadest või kasutada lihtsalt osa küpsetatud koogist/muffinitest ning segada see sama koguse toorjuustuga. Midagi sarnast olen ma mõni aeg tagasi valmistanud, sealt võib leida porgandikeeksi täidisega kommid http://ampsukas.blogspot.com/2012/04/keeksitruhvlid-tumedas-sokolaadis.html 

Piparkoogitäidisega kommide puhul olin aga hoolsam ja panin kogused kirja, sest arvasin, et teinekordki on tore neid teha ja siis ei pea enam nii palju mõtlema :) 

Täna valmistasin ka sidruni-tšillipiparkoogitaina – idee sain praegu poestmüüdavast samanimelisest tootest. Kuidas välja tuli, näen lähipäevil ja kui meeldib ning on jagamisväärt retsept, siis riputan selle blogisse ka üles.


Vaja läheb:
150 g glasuurita piparkooke
90 g toasooja toorjuustu
1 spl tuhksuhkrut
100 g tumedat šokolaadi*
meelepäraseid kaunistusi

Purusta piparkoogid ja lisa tuhksuhkruga segatud toorjuustule. Sega ühtlaseks massiks ning lase külmas u pool tundi taheneda. Vormi pallid, mina kaalusin need ära, nii et igaüks kaalus 21 grammi.

Sulata šokolaad ja kasta sellesse kommid. Kaunista meelepäraselt.

* Osa komme võid katta ka valge šokolaadiga, siis saad heledad kommid tumeda sisuga.



12. detsember 2014

Piparkoogine kräsupea jõhvikatega

Olen nami-nami retsepti järgi klassikalist kräsupead mitmeid kordi teinud – see on alati tõeline hitt! Üks mahlane ja mõnus suutäis, mis kaob kiiresti laualt. Ainsa erinevusena olen tainasse lisatavat suhkrukogust vähendanud ning pannud selle kreemi sisse, sest mulle meeldib mõnus maitsestatud kreem :) Suvisel ajal puistan hulka veel värskeid marju, nt mustikaid, mis lisavad hapukust ja mahlasust. Mitte et sel koogil viimast vähe oleks :)


Hoolimata koostisosade pikast nimekirjast, valmib see kook kiiresti ning on väga maitsev ja mahlane :) Seekord siis jõulusem variant vürtsidega, mis sobib kas advendiaja tähistamiseks, sest pühapäeval on juba kolmas advent, või juba jõululauale :)


Tume ja hele tainas:
2 muna
1,5 dl (rafineerimata) suhkrut
3 dl nisujahu
0,5 tl soodat
0,5 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud kardemoni
200 g 20% hapukoort
2 spl kakaod

Vahele:
1 banaan

Kreem:
600 g 20% hapukoort (võid teha pooleks kohupiimakreemiga)
0,5 dl (rafineerimata) suhkrut
1 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud kardemoni
1 tl vanillikaunapastat
100 g külmutatud jõhvikaid
1 spl (rafineerimata) suhkrut

Glasuur:
50 g tumedat šokolaadi
50 g vahukoort


Põhjade valmistamiseks sega munad suhkruga. Sega jahu sooda ja maitseainetega ning lisa munadele. Lisa tainale hapukoor ja sega ühtlaseks. Vala kolmveerand tainast küpsetuspaberiga kaetud kandilisse 20 x 30 cm vormi. Ülejäänud tainale lisa kakao, sega ühtlaseks ja vala see 20 cm läbimõõduga ümmargusse vormi. Küpseta 180 kraadi juures u 20 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk jääb välja võttes puhtaks. Lase veidi jahtuda ning lõika hele põhi kuubikuteks.

Kreemi valmistamiseks sega 500 g hapukoort suhkru ja maitseainetega. Sega jõhvikad suhkruga, lase veidi sulada, seejärel lisa 100 g hapukoort ja sega õrnalt ning lase seista, et suhkur sulaks. Ühenda kaks segu omavahel.

Pane tort kokku samas vormis, kus küpsetasid tumeda tordipõhja. Viiluta selle peale banaan. Sega kreem ja koogikuubikud õrnalt kokku ning tõsta põhja peale. Lase üleöö külmas taheneda.

Valmista glasuur. Kuumuta (ära keeda) potis koor, lisa šokolaad ja sega, kuni see sulab. Lase veidi jahtuda ja nirista koogile.