29. jaanuar 2014

Blogi sünnipäev ja biskviittort Oreo küpsistega


See kook või tort (ei suutnud alguses kuidagi otsustada, kumb ta rohkem on, kuid kuna natuke on sünnipäeva tähistamine, valisin tordi) valmis blogi ja minu sünnipäevaks. Nende kahe vahel on veidi rohkem kui kaks nädalat – seega võib öelda, et sain tähistada kaht sündmust korraga, kuigi väikese hilinemisega. Nimelt blogi sai 9. jaanuaril kaheaastaseks :)

Ma ei ole väga osav kokkuvõtete tegija, kuid proovin natuke midagi kirja panna. Kahe aasta sisse on jäänud minu jaoks kõige suurem muutus – pildistamine. Esimeste postituste juurde pildistasin kooke ja magustoite tavalise väikese seebikarbiga. Vahva, aga natuke ka piinlik on nüüd tagantjärgi vaadata, milliste piltidega sai alustatud, aga kuskilt peab ju alustama :) Seejärel aitas mõne kuu jooksul maiuseid pildile püüda sõber, sealt edasi hakkasin ise vaikselt kätt harjutama. Senini pean end pigem algajaks kui kogenuks pildistajaks. Toidustilistika ja toidu pildistamine on samas nii põnev, et pakub argipäevale toredat vaheldust. 

Tort enne kreemiga katmist


Kokkuvõtet tehes vaatasin, millised kolm postitust on olnud kahe aasta jooksul menukamad. Kolmandale kohale jäi Brita kook suvemarjadega, teisele väikesed porgandipirukad ning esimese koha on vallutanud kohupiimatäidisega rullbiskviit vaarikate ja banaaniga. Esimese ja kolmanda koha küpsetised on ka minu suured lemmikud ning õnnestuvad alati :)

Kõige rohkem on minu blogisse tee leitud Ragne blogi kaudu.

Aitäh kõigile jälgijatele! :)

Tordist ka. Idee sündis, kui nägin Instagramis pilti, kus biskviidilaadses koogis olid Oreo küpsised. Neid küpsiseid müüakse nüüd ka Eestis ühes kaubanduskeskuses, sarnased on ka Dops küpsised. Mina asendasin need keskturult leitud minu meelest parema alternatiiviga, sest need ei ole nii magusad kui Oreo, Dops või Domino küpsised. Turult leitavad on Norra toodang nimega Ballerina, mis on Dops ja Oreo küpsistele sarnaselt musta värvi. Kindlasti tasub sel turul käies olla valvas ja jälgida aegumiskuupäeva.

Kook on maitsekas  vaarikad lisavad hapukust, banaan magusust, küpsised krõmpsu. Parim on see järgmisel või isegi ülejärgmisel päeval, mil maitsed on ühtlustunud ja kook lausa sulab suus :)


Biskviittort Oreo küpsistega

Biskviit (üks kiht):
1 muna
0,4 dl suhkrut
34 g võid
0,5 dl piima
0,8 dl nisujahu
0,5 tl vanillikaunapastat
3−5 tk Oreo vm küpsiseid*

Kreem tordi vahele:
200 g vanillikohupiima (teraline)
200 g vanillijogurtikreemi
100 g vaarikaid
1 banaan
sooja piima immutamiseks

Kaunistamiseks:
200 g vanillikohupiimakreemi
200 g vanillijogurtikreemi
6 Oreo vm küpsist
pistaatsiapähkleid
vaarikaid
valget šokolaadi


Biskviidi valmistamiseks sulata kastrulis või ja lisa sellele piim. Vahusta kausis muna suhkru ja vanilliga heledaks vahuks (kuni suhkur on sulanud) ning lisa sellele või-piimasegu. Puista juurde jahu ning vahusta veel veidi.

Lõika küpsised (koos kreemiga) pooleks ja seejärel veel neljaks. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 16 cm lahtikäivasse vormi ja aseta tainale ringikujuliselt purustatud küpsised. Suru need kergelt, kuid mitte tugevalt tainasse. Küpseta 175 kraadi juures 30–35 minutit.

Korda sama veel nii mitu korda, kui kõrget kooki soovid. Otsustasin kihtide eraldi küpsetamise kasuks, sest korraga kõrge biskviidi küpsetamise puhul vajuksid küpsised põhja ning igasse kihti musta mustrit ei jaguks. Lase kõigil kihtidel jahtuda, enne kui need tordiks kokku laod.

Tordi vahele kreemi valmistamiseks vahusta kohupiim ja jogurt ühtlaseks seguks. Immuta iga kihti piimaga ning määri igale kihile kreemi. Ühe kihi vahele lisa banaanilõike, teise vahele vaarikaid.

Kaunistamiseks vahusta kohupiim ja jogurt ühtlaseks seguks ning määri koogi peale ja külgedele. Külgedel ära väga paksult kreemi pane, sest kui lisad küpsisetükid, tõmbavad need segu külgedelt alla. Haki küpsised peeneks puruks ning puista need koogi külgedele. Kaunista vaarikate ja pistaatsiapähklitega või muu meelepärasega.

Kuna mul sai üsna kõrge kook, siis oli seda parim serveerida ja süüa õhukese viiluna, mille asetasin taldrikule külili.

* Mina panin igasse kihti 3 küpsist, hiljem kooki lõigates oli biskviidis küpsise musta mustrit vähem, kui lootsin. Seega, kui soovid tihedamat musta mustrit, võid panna viis küpsist, ladudes tükid tihedamalt üksteise vastu.





2 kommentaari:

  1. Palju õnne sünnipäevaks nii blogile kui Sulle-Teevi!
    Väga ahvatlev ja huvitav tort!

    VastaKustuta