12. juuni 2012

Tõmba mind üles ehk tiramisu. Rabarbriga.


Tiramisu on itaalia magustoit. Itaaliakeelne fraas tirami su tähendab sõna-sõnalt "tõmba mind üles" ning viitab suhkru ja espressokohvi poolt inimorganismile avaldatavale toimele.


Wikipedia andmetel on tiramisu päritolu teadmata. Esimest korda mainiti seda kirjalikult alles 1983 kreeka kokaraamatus ja see annab alust arvata, et tiramisu on üsna hiline leiutis.

Levinuima versiooni kohaselt leiutati tiramisu Trevisos restoranis "Le Beccherie" ja nimetati kondiitri Roberto Linguanotto õpilase ja ristitütre Francesca Valori (neiupõlvenimi Tiramisu) järgi tema kulinaarsete võimete auks. Fernando ja Tina Raris väitsid 1998 avaldatud teoses "La marca gastronomica", et tiramisu leiutas Giuseppe di Clemente Trevisos 1971. aastal. On mainitud märksa varasemaidki aastaarve ja teisi linnu.

Originaalretsept ei sisaldanud alkoholi, sest oli mõeldud eeskätt lastele ja vanuritele, ning koogi originaalkuju oli ümmargune. Selle koostisained olid küpsised, muna, suhkur, Mascarpone juust, kakao, mesi ja gaseeritud vesi.

Mina kasutasin seekord samuti originaalversiooni ja tegin alkoholita, kuna viimast mul kodus lihtsalt ei leidu :) Täies hoos olevast rabarbihooajast lähtuvalt soovisin muidugi need kaks omavahel ühildada ning tulemuseks sai mõnusalt hapuka lisandiga maius, mis ei jää originaalile kohe kuidagi alla. Lähtusin nami-nami retseptist, kuid siiski oma mugandustega.

küpsisekiht:
21 tk Savoiardi küpsiseid 
immutamiseks: 
2,5 dl kanget espresso 
kohvi 
3-4 tilka mandliessentsi

rabarbrikeedis:
2 keskmist vart rabarberit
100 g (rafineerimata) suhkurt
1 sl võid
soovi korral kaneeli, vanillsuhkrut
noaotsatäis soola

kreem: 
2 suurt munakollast 
0,5 dl peenikest suhkrut 
250 g mascarponet toorjuustu
1 dl 35% rõõska koort 
0,5 tl vanillisuhkrut 

kaunistuseks: 
mõru kakaopulbrit
mustikaid
paar piparmündilehte
tuhksuhkrut
šablooni

Kõigepealt valmista rabarbrikeedis. Selleks puhasta ja koori rabarber (noore rabarbri puhul pole vaja), lõika viiludeks ning keeda suhkru ja võiga pehmeks, lisa ka maitseained. Lase jahtuda.

Valmista küpsiste immutamiseks kange kohv. Lisa mõned tilgad mandliessentsi ning jäta jahtuma. 


Kreemi valmistamiseks vahusta munakollased suhkruga paksuks heledaks vahuks. Sega juurde toasoe mascarpone ning vanillsuhkruga pehmeks vahustatud rõõsk koor.

Lao alusele esimene kiht küpsiseid (5tk). Alumist kihti mina ei immutaks, soovi korral võib seda teha. Määri peale kolmandik rabarbrikeedisest ja kolmandik kreemist. Järgmiste kihtide küpsised (5 tk) kasta kiirelt kohvisegusse (liiga kaua hoides need õhulised küpsised lähevad liiga pehmeks) ning tõsta need kreemi peale, lisa rabarbrikeedis ja kreem. Korda protseduuri, kuniks materjali jätkub.Viimaseks kihiks peab jääma kreemisegu.

Tõsta tort 4-8 tunniks külmkappi. 
Sõelu valmis tordile (mõru) kakaopulbrit, kaunista vastavalt fantaasiale. Mina kasutasin liblikašablooni ning tuhksuhkrut, samuti mustikaid ja piparmündilehti.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar