Tiramisu on itaalia magustoit. Itaaliakeelne fraas tirami su tähendab sõna-sõnalt "tõmba
mind üles" ning viitab suhkru ja espressokohvi poolt inimorganismile
avaldatavale toimele.
Wikipedia
andmetel on tiramisu päritolu teadmata. Esimest korda mainiti seda kirjalikult
alles 1983 kreeka
kokaraamatus ja see annab alust arvata, et tiramisu on üsna hiline leiutis.
Levinuima
versiooni kohaselt leiutati tiramisu Trevisos restoranis "Le
Beccherie" ja nimetati kondiitri Roberto
Linguanotto õpilase ja ristitütre Francesca Valori (neiupõlvenimi Tiramisu)
järgi tema kulinaarsete võimete auks. Fernando ja Tina Raris väitsid 1998 avaldatud
teoses "La marca gastronomica", et tiramisu leiutas Giuseppe
di Clemente Trevisos 1971. aastal. On mainitud märksa varasemaidki aastaarve ja teisi linnu.
Originaalretsept
ei sisaldanud alkoholi, sest oli mõeldud eeskätt lastele ja vanuritele, ning
koogi originaalkuju oli ümmargune. Selle koostisained olid küpsised, muna, suhkur, Mascarpone juust, kakao, mesi ja gaseeritud vesi.
Mina
kasutasin seekord samuti originaalversiooni ja tegin alkoholita, kuna viimast
mul kodus lihtsalt ei leidu :) Täies hoos olevast rabarbihooajast
lähtuvalt soovisin muidugi need kaks omavahel ühildada ning tulemuseks sai
mõnusalt hapuka lisandiga maius, mis ei jää originaalile kohe kuidagi alla. Lähtusin
nami-nami retseptist, kuid siiski oma mugandustega.
küpsisekiht:
21 tk Savoiardi küpsiseid
immutamiseks:
2,5 dl kanget espresso kohvi
2,5 dl kanget espresso kohvi
3-4 tilka mandliessentsi
rabarbrikeedis:
2 keskmist vart
rabarberit
100 g
(rafineerimata) suhkurt
1 sl võid
soovi korral
kaneeli, vanillsuhkrut
noaotsatäis soola
kreem:
2 suurt munakollast
0,5 dl peenikest suhkrut
2 suurt munakollast
0,5 dl peenikest suhkrut
250 g mascarponet toorjuustu
1 dl 35% rõõska koort
0,5 tl vanillisuhkrut
kaunistuseks:
mõru kakaopulbrit
mustikaid
paar piparmündilehte
tuhksuhkrut
šablooni
Kõigepealt valmista rabarbrikeedis.
Selleks puhasta ja koori rabarber (noore rabarbri puhul pole
vaja), lõika viiludeks ning keeda suhkru ja võiga pehmeks, lisa ka maitseained.
Lase jahtuda.
Valmista küpsiste immutamiseks kange
kohv. Lisa mõned tilgad mandliessentsi ning jäta jahtuma.
Kreemi valmistamiseks vahusta
munakollased suhkruga paksuks heledaks vahuks. Sega juurde toasoe mascarpone
ning vanillsuhkruga pehmeks vahustatud rõõsk koor.
Lao alusele esimene kiht küpsiseid
(5tk). Alumist kihti mina ei immutaks,
soovi korral võib seda teha. Määri peale kolmandik rabarbrikeedisest ja kolmandik
kreemist. Järgmiste kihtide küpsised (5 tk) kasta kiirelt kohvisegusse (liiga kaua hoides need õhulised küpsised
lähevad liiga pehmeks) ning tõsta need kreemi peale, lisa rabarbrikeedis ja
kreem. Korda protseduuri, kuniks materjali jätkub.Viimaseks kihiks peab jääma
kreemisegu.
Tõsta tort 4-8 tunniks külmkappi.
Sõelu valmis tordile (mõru) kakaopulbrit,
kaunista vastavalt fantaasiale. Mina kasutasin liblikašablooni ning
tuhksuhkrut, samuti mustikaid ja piparmündilehti.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar