Eelmisel
nädalal käisime Olgaga Toiduakadeemias magustoidukoolitusel, mida juhendas Kertu
Lukas. Täitsa tore üritus oli. Kertu jättis väga armsa ja südamega asja juures
oleva inimese mulje. Kohati tundus uskumatu, et kuidas ta küll kõigi juurde oma
nõu ja abiga jõudis (ikkagi viis viie-kuueliikmelist meeskonda).
Igatahes
valisime (või noh, kuna Olgal ei olnud eelistusi), siis tegin otsuse mina,
millise magustoidu valmistamise ette võtame. Kes käinud, see teab, et
tavaliselt on menüüs 5-6 toitu ning kohale tulnud inimesed jagatakse sooviavalduse ehk käetõstmise järgi gruppidesse ja toidutegu võibki alata. Üsna kiirelt sai
selgeks, et valisin liiga kerge magustoidu (peene nimega puuvilja carpaccio tartallette), sest kui tainas külmas puhkas ja kreem ka
jahtus, ei olnud meil muud teha, kui ringi käia ja vaadata, mida teised teevad.
Samas oli see ju hea, sai näha, kuidas läheb ja edeneb ning mõne nipigi kõrva
taha poetada :) Lõpusirgel aga selgus, et kui meie toidu
tegemise esimene pool venis ja kulus niisama olemisele, siis teisel poolel tuli
juba rabelema hakata. Õigemini võttis jubedalt aega kuue vormi kaupa korvikeste
valmistamine. Siis aga hakkas keedukreem otsa saama. Õnneks naabritel jäi
kõvasti keedukreemi üle ja nad jagasid seda lahkelt meiega. Oh, kui ma vaid oleks
siis teadnud, kui hea kraam seal valminud on! Esimese hooga retsepti vaadates
praakisin selle retsepti kohe välja, sest see sisaldas 900 ml!!! v a h u k o o
r t!
Pika jutu
lõpetuseks jõuangi viimaks välja selleni, mida ma öelda tahan – see kreem oli
lihtsalt imeline! Nii maitsekas, temas oli elu! Ja no maitsepungad lihtsalt
tantsisid. Nii ma seal seda otse potist lusikaga sõin ja teisigi maitsma
ärgitasin, sest no tõesti oli hea kreem. Ja kui nägin selles Leedu blogis vahva kujuga Napoleoni kooki, teadsin, et tahan seda järgi proovida. Ja kuna
võikreem mulle väga ei istu, siis see uus keedukreem sobib ideaalselt :) Ja nii oligi! See kreem sobib minu meelest
ka niisama magustoiduks nt puuviljasalati juurde :) Minu käsi muidugi ei paindunud nii palju
vahukoort panema, seega asendasin pool kogust kohvikoorega – ikka natuke parem
kui täisrasvane koor – ja ülejäänud 100 ml asemel pigistasin sisse
apelsinimahla :D Suhkrukogust vähendasin ka 40 grammi võrra, muidu oleks olnud
liiga magus.
Järgmisel
päeva märkasin veel, et nami-nami Pille oli sama kooki näinud Vene blogis ja
juba järgigi proovinud. Tema katsetuse ja viite sellele blogile leiab muidugi nami-namist. Vene lehel saab näha ka
tegemisõpetuse pilte :)
Terminitest
rääkides, siis kas selle tordi puhul oleks õigem tort või kook? Ma tahaks ja
nimetangi seda koogiks, sest tort on midagi, millel on kreemikaunistused,
marjad või muu taoline, see kook aga saab oma efekti mitte just kõik
tavapärasemast kujust :) Kontrollisin järgi, et mida EKSS ehk eesti
keele seletav sõnaraamat räägib. Seal kirjeldatakse torti kui ʼsuurt,
hrl. ümmargust mitmekihilist kaunistatud kookiʼ ja koogi kohta öeldakse, et see
on ʼküpsisest suurem
ja pehmem küpsetatud kondiitritoodeʼ.
Nii et mu mõte on vist õiges suunas liikunud :)
Ribad:
400 g
lehttainast
Kreem:
400 ml
vahukoort
400 ml
kohvikoort
1 dl
veriapelsini mahla (u 2 apelsini)
1 tl vanilli
1
kaneelipulk
2
veriapelsini* riivitud koor
3 muna
185 g
suhkrut
50 g
maisitärklist
0,5 tl soola
85 g võid
Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Lõika lehttainast u 1 cm
laiused ribad. Tõsta need ahjuplaadile ja küpseta need kuldpruuniks (u 10 minutit).
Tõsta kõrvale ja jahuta. Jäta mõni riba kaunistamiseks.
Kreemi jaoks vala vahu- ja kohvikoor paksupõhjalisse
kastrulisse, pigista juurde apelsinimahl, lisa vanilje, kaneelipulk ja
apelsinikoor. Kuumuta koor keemiseni. Tõsta tulelt ja lase maitsetel tõmmata.
Sega suures kausis kokku munad, suhkur, tärklis ja sool. Vala koor (teise
kastrulisse) läbi sõela, et eemaldada kaneelipulk ja apelsinikoor ning kuumuta
koor uuesti keemiseni. Vala kuum koor munasegu hulka ja
sega pidevalt. Seejärel vala tagasi kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades, kuni
segu pakseneb. Tõsta kuumuselt ära, lisa või ja jahuta.
Laota toidukile lauale. Määri sellele veidi kreemi, et kile
oleks õhukese kreemikihiga kaetud ja sinna peale mahuks kõrvuti u 5-6 riba.
Laota sellele väikeste vahedega 1/5 ribadest**. Tõsta neile kreemi ja laota
pooled ribad peale. Korda sama nii kaua, kuniks ribad otsa saavad. Määri kreem
peale ja ka külgedele. Tõsta kile servad üles kokku, keera otsad alla ja vormi
rulliks. Minul sai kook nii palju lai, et otsad läksid napilt kokku, seega
keerasin rullile teistpidi veel kile otsa. Suru, et segu moodustaks ühtlase rulli.
Võid rulli tõsta ka suuremasse piklikku vormi (nt keeksivormi), siis see aitab otsi paremini koos hoida.
Jäta vähemalt üheks ööpäevaks külma. Veel parem kui hoiad
külmas kaks-kolm ööpäeva, siis jõuab kreem imenduda ja rulli on parem lõigata
ning maitsed ühtlustuvad. Mina tegin koogi kolmapäeva õhtul valmis ja lõikasin
lahti täna hommikul :)
Pärast kile eemaldamist purusta küpsetamisel ülejäänud ribadega.
Lõika viiludeks ja serveeri.
* Veriapelsine igal
pool ei pruugi müügil olla. Mina olen saanud Rimist. Need võib asendada ka mis
iganes meelepärase tsitruselisega (nt punase greibiga), aga veriapelsinil
muidugi kohe on see eriti mõnus ja õige maitse, et soovitan otsida :) Nagu piltidelt näha, siis need apelsinid ei olegi nii punased, kuigi maitse on siiski teistsugune kui tavalisel. Minu kuuest apelsinist oli ainult üks, millel oli rohkem punast kui kollast, ülejäänud olid kõik kollased.
** Kogus oleneb,
kui peenikesed ribad tegid. Mul tulid pigem peenemad, seega sain viis kihti.
Väga kaunis, Teevi! Ja aitäh tolle Leedu blogi eest - esimest korda näen, ausõna, ning olen head Leedu blogi natuke otsinud viimasel ajal.
VastaKustutaMa ise proovin järgmisel korral vist võikreemi ja keedukreemi segu teha - ainult võikreemiga on naaatukene rammusavõitu :)
Aitäh, Pille! Sinu tulemus oli ka kaunis. Vaatasin, et kõrsikud võiks ikka suuremad teha, saab veidi teistsugusema läbilõike :)
VastaKustutaKeedu- ja võikreemi ühendamine on ka hea mõte, saab rammusust vähemaks. Minu suur lemmik on praegu see veriapelsiniga keedukreem, kindlasti proovin seda kunagi greibiga ka :)
Appi, kui isuäratav. Ma minestan:)
VastaKustutaOh, Ragne, ära minesta, tulen turgutan kohe koogiga :D Kuigi jah, see kook, eriti kreem, on minestamisväärt. Kodus mul oldi selle jagamisega üsna kitsid :)
VastaKustutaSeda juba tasub proovida,vaga isuaratav!
VastaKustutaAitahh!
kas võib ka tavalise apelsiniga asendada või sobib punane greip rohkem,praegu pole Pärnus kuskil veriapelsini
VastaKustutaVõib asendada nii apelsini kui ka punase greibiga - viimase puhul kindlasti maitse, vb on vaja rohkem suhkrut, sest greip on hapukam/mõrkjam :)
KustutaProovin 1 apelsin,1greip
VastaKustutaBetway Casino | New York State | Mapyro
VastaKustutaBetway Casino features 50000 광주광역 출장샵 slots, 80 table games, 전주 출장안마 multiple restaurants, and more 안성 출장샵 than 2000 안동 출장안마 slot 강원도 출장샵 machines. Rating: 3.7 · 8 reviews