Kuidagi on läinud nii, et ma polegi oma elu jooksul ise vastlakukleid teinud. Eelmisel aastal ma vist ei söönudki neid. Maadlesin endaga, et kas süüa või ei, peale jäi ei, sest mis sellest saiast vahukoorega ikka süüa :D Seekord aga ajas Olga oma blogis isu peale ja kuna keefiriga pärmitainast polnud ka varem teinud, siis nii saigi kaks uut asja kokku pandud ja tulemusega olen rohkem kui rahul. Noh, välimuse kallal saab norida, aga maitse oli hea. Lisan veel, et taina tegemine on väga lihtne ja väga palju ei pea ka sõtkuma :)
Täidise puhul lasin fantaasial lennata ning valmistasin kolm varianti: apelsinimartsipani, halvaa ja moosiga. Viimase hulka segasin kuklitest eemaldatud saiapuru, et ei peaks seda ära viskama või niisama sööma. Puhas vahukoor ei ole jätkuvalt mu lemmik, seega ühendasin selle toorjuustuga ja sai väga mõnus :)
Vaja läheb:
3 dl keefirit
100 g
võid
25 g
pärmi
0,5 tl
soola
4 sl
suhkrut
7−8 dl
jahu
jahvatatud
kardemoni
1
munakollane (määrimiseks)
Kreem:
400 ml 35% rõõska koort
400 g toorjuustu
3−4 spl (rafineerimata) suhkrut
2 tl vanilli
Täidis:
moosi
purustatud halvaad ja hapukoort
hakitud (apelsini)martsipani
Pärmitaina tegemiseks sulata
kõigepealt või ja jäta jahtuma.
Vala
keefir potti ning soojenda tasasel tulel, kuni keefir on käesoe. Sega suures
kausis pärm suhkruga. Lisa käesoe keefir. Seejärel lisa pool jahust ja sool.
Nüüd lisa jahtunud või ja seejärel jätka jahu lisamist järk-järgult. Sõtku,
kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Valmis tainas kata rätikuga ja
pane sooja kohta u 45 minutiks kerkima.
Vormi
kuklid. Selleks murra natuke tainast, umbes munasuurune tükk (või nt 50-grammised
tükid) ja pane jahusele lauale. Aseta peopesa kukli peale ja tee kukli kohal
väikeseid tugevaid ringe, samal ajal kuklit kergelt surudes (parema ettekujutuse annab
see video). Aseta kukkel küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja
lase veel u 30 minutit kerkida.
Määri
kuklid pealt munakollasega ja küpseta 200−220 kraadises ahjus 12−15 minutit,
kuni kuklid muutuvad kuldpruuniks.
Lase köögirätiku all täielikult
jahtuda, siis lõika kuklitelt tükk pealt ära (abiks on sakiline nuga), eemalda sisu* ja täida
moosi või muu meelepärase ülalnimetatud täidisega. Halvaa puhul sega see eelnevalt vähese hapukoore või toorjuustuga.
Kreemi valmistamiseks vahusta rõõsk koor suhkruga, kuni tekivad pehmed tipud. Lisa toasoe toorjuust ja vanill ning vahusta veel veidi, kuni segu on ühtlane. Kaunista kuklid ja aseta
äralõigatud „müts“ õrnalt peale.
* Moosi hulka võid segada kuklitest eemaldatud saia, siis ei pea saia ära viskama või
niisama kuivama jätma :)
Väga kenad fotod, eriti kõige esimene!
VastaKustutaKeefiriga pärmitainas kõlab väga huvitavalt.