14. veebruar 2015

Vastlakuklid

Kuidagi on läinud nii, et ma polegi oma elu jooksul ise vastlakukleid teinud. Eelmisel aastal ma vist ei söönudki neid. Maadlesin endaga, et kas süüa või ei, peale jäi ei, sest mis sellest saiast vahukoorega ikka süüa :D Seekord aga ajas Olga oma blogis isu peale ja kuna keefiriga pärmitainast polnud ka varem teinud, siis nii saigi kaks uut asja kokku pandud ja tulemusega olen rohkem kui rahul. Noh, välimuse kallal saab norida, aga maitse oli hea. Lisan veel, et taina tegemine on väga lihtne ja väga palju ei pea ka sõtkuma :)



Täidise puhul lasin fantaasial lennata ning valmistasin kolm varianti: apelsinimartsipani, halvaa ja moosiga. Viimase hulka segasin kuklitest eemaldatud saiapuru, et ei peaks seda ära viskama või niisama sööma. Puhas vahukoor ei ole jätkuvalt mu lemmik, seega ühendasin selle toorjuustuga ja sai väga mõnus :)


Vaja läheb:
3 dl keefirit
100 g võid
25 g pärmi
0,5 tl soola
4 sl suhkrut
7−8 dl jahu
jahvatatud kardemoni
1 munakollane (määrimiseks)

Kreem:
400 ml 35% rõõska koort
400 g toorjuustu
34 spl (rafineerimata) suhkrut
2 tl vanilli

Täidis:
moosi
purustatud halvaad ja hapukoort
hakitud (apelsini)martsipani


Pärmitaina tegemiseks sulata kõigepealt või ja jäta jahtuma.

Vala keefir potti ning soojenda tasasel tulel, kuni keefir on käesoe. Sega suures kausis pärm suhkruga. Lisa käesoe keefir. Seejärel lisa pool jahust ja sool. Nüüd lisa jahtunud või ja seejärel jätka jahu lisamist järk-järgult. Sõtku, kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Valmis tainas  kata rätikuga ja pane sooja kohta u 45 minutiks kerkima.

Vormi kuklid. Selleks murra natuke tainast, umbes munasuurune tükk (või nt 50-grammised tükid) ja pane jahusele lauale. Aseta peopesa kukli peale ja tee kukli kohal väikeseid tugevaid ringe, samal ajal kuklit kergelt surudes (parema ettekujutuse annab see video). Aseta kukkel küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase veel u 30 minutit kerkida.

Määri kuklid pealt munakollasega ja küpseta 200220 kraadises ahjus 1215 minutit, kuni kuklid muutuvad kuldpruuniks.

Lase köögirätiku all täielikult jahtuda, siis lõika kuklitelt tükk pealt ära (abiks on sakiline nuga), eemalda sisu* ja täida moosi või muu meelepärase ülalnimetatud täidisega. Halvaa puhul sega see eelnevalt vähese hapukoore või toorjuustuga.

Kreemi valmistamiseks vahusta rõõsk koor suhkruga, kuni tekivad pehmed tipud. Lisa toasoe toorjuust ja vanill ning vahusta veel veidi, kuni segu on ühtlane. Kaunista kuklid ja aseta äralõigatud „müts“ õrnalt peale.


* Moosi hulka võid segada kuklitest eemaldatud saia, siis ei pea saia ära viskama või niisama kuivama jätma :)





1 kommentaar:

  1. Väga kenad fotod, eriti kõige esimene!
    Keefiriga pärmitainas kõlab väga huvitavalt.

    VastaKustuta