Olen Facebookis liitunud Paleo
toitumisklubiga. Ma ei ole kindlate toitumiskavade järgija, vaid eelistan
kuulata oma keha ning tarbida toitu mõistlikult, mis minu jaoks tähendab, et
parimal juhul jälgin toidukoguse suurust ja kellaaega, mil sööki tarbin. Näpuga
järje ajamine tekitab pigem stressi. See muidugi ei tähenda, et paleo
toitumisstiili järgmine oleks toitumiskava järgimine, kuid mõned toidugrupid on
siiski välistatud. Pigem meeldib mulle sealt ideid ammutada ning kombineerida
endale sobivaks. Näiteks lillkapsapõhjaga pitsa on suurepärane!
Eelmise lõigu pikema jutuga tahtsin jõuda
selleni, et paleo toitumisklubist jäi mitmel korral silma isetehtud šokolaad.
Peamise tõuke seda katsetada sain sellest, et vaja oli ainult kolme koostisosa.
Muud lisandid (pähklid, kuivatatud marjad jm) on juba maitse asi. Kindlasti
tuleb arvestada, et kui lisad näiteks kuivatatud aprikoose, siis need ise on
juba magusamad ning sel juhul võib magustaja kogust vähendada.
Vähendasin päris palju rasvakogust, sest
originaalis oli sama koguse kakaopulbri juures kasutatud poole rohkem rasva ja
see tekitas tunde, nagu näriks kakaomaitselist rasva. Segu oli ka nii vedel, et kohe ei õnnestunud šokolaadi
kaunistada, sest kõik lisandid vajusid lihtsalt massi (õigemini vedeliku)
sisse. Alltoodud retseptiga seda muret ei ole :)
Kindlasti võiks kasutada vanilli (kas
vanillikaunapastat või naturaalset vanilliekstrakti) ja tibakest soola – need toovad
magusa juures õiged nüansid esile :) Kõik muud lisandid
on aga igaühe enda otsustada, mis meeldib või mitte. Loomulikult võibki ainult
kolmest koostisosast šokolaadi valmis teha. Lisaks kõigele muule positiivsele
jääb pärast valmistamisprotsessi ära pikk ooteaeg. Vaid kuni 20 minutit ja
šokolaad on nautimiseks valmis. Samuti piisab ühest-kahest tükist, et magusaisu
rahuldada :) Šokolaadi võib
säilitada tavakülmikus või sügavkülmas, sest toatemperatuuril muutub see liiga
pehmeks.
Kakaopulbrit ja -rasva saab küll ainult
mahepoodidest ja need on üsna kallid, kuid arvestades, mitu korda sellest
maiust valmistada saab, tasub see ära. Lisaks jäävad šokolaadi kasulikud ained alles,
sest kuumutamine ja keetmine jääb ära :) Arvutasin huvi
pärast, kui palju selle šokolaadi kilohind tuleks – 19 eurot. Magustajana
võtsin arvestusse suhkruroosiirupi (kookospalmisuhkur on kallim). Kakaovõi ja -pulber
on 250-grammistes pakkides, üks väike pudelitäis siirupit kaalub 400 grammi.
Seega sellest kogusest saab 900 g šokolaadi ehk viis 180-grammist lisanditeta
šokolaaditahvlit.
Igatahes olen mina sellest uuest maiusest
vaimustuses ja olen juba kordi-kordi seda teinud ning maiustanud. Pildile
püüdmine võttis pikalt aega, sest maius sai enne otsa, kui kaamera järele
jõudsin haarata :)
Kakaorasva asemel võib kasutada ka kookosrasva.
Minu jaoks jäi šokolaad liiga domineerivalt kookosemaitseline, samuti sulas
šokolaad käes kiiremini, kui oleks soovinud. Seega soovitan kookosrasva lisada
kas kolmandiku kakaorasva asemel või pooleks.
Samuti võib lisada
veel erinevaid kasulikke aineid sisaldavaid pulbreid, nt Spirulinat, Maca või
Lucuma pulbrit, mis muudab šokolaadi aromaatsemaks ja kreemjamaks. Erinevate pulbrite kohta on hea
ülevaade siin.
65−70 g kakaovõid (kolmandiku või pool võid asendada kookosrasvaga)
70 g kakaopulbrit*
55 g suhkruroosiirupit või
kookospalmisuhkrut või kodumaist mett
1 tl naturaalset vanilliekstrakti või vanillikaunapastat
soola
meelepäraseid lisandeid (tšillihelbeid,
kuivatatud aprikoose, mandleid, mandlilaaste, maapähkleid, rosinaid, kuivatatud
jõhvikaid, metsapähkleid, kookoslaaste, banaanilaaste, seemneid jne)
Riivi kakaovõi peeneks (nii sulab
see kiiremini). Sulata kakaorasv veevannil. Selleks võta kaks metallkaussi, üks
suurem, teine väiksem. Suuremasse vala kuum vesi ja väiksem aseta selle sisse.
Pane väiksemasse kaussi peenestatud kakaorasv ja sulata. NB! Kogu protseduuri vältel
ei tohi kakaorasva hulka sattuda piiskagi vett, sest siis läheb rasvaine tükki
ning šokolaaditegu rikutud.
Magusta maitse järgi. Tavalist suhkrut kasutada ei saa, sest segu ei lähe nii kuumaks, et suhkur
sulaks (palmisuhkur sobib).
Lisa kakaorasvale toorkakaopulber ja
sega korralikult ühtlaseks massiks.
Tõsta või vala šokolaad vormidesse, nt
silikoonist šokolaadivormidesse või fooliumiga vooderdatud keeksivormi põhja, silu ühtlaseks ja aseta 15−20 minutiks sügavkülma. Eemalda šokolaad vormi(de)st ja naudi!
Sellest kogusest saab u 20 tk väikest tükikest või kaks õhemat tahvlit
* 70 g kakaopulbriga jääb segu üsna paks ning väikestesse vormidesse tõstmine on raskendatud, tavalise tahvli tegemine õnnestub kergesti. Seega, kui soovid väikseid ampse, pane pulbrit 5-10 g vähem, siis tuleb segu vedelam ja on lihtsam väikestesse vormidesse niristada.
Huvitav, kas puhta kakaopulbri asemel kõlbaks ära kasutada maiuse valmistamisel ka sellist kakao- peedi- hibiskuse segu?
VastaKustutahttp://madrelabs.com/functional-nutrition/cococardio
Teen sellest tavaliselt kakaojooki.
See segu tundub põnev. Kindlasti tasub katsetada väikse kogusega, et kuidas ta hangub, sest kahjuks ei leidnud ma viidatud lingilt, kui suur on selles tootes kakaosisaldus.
VastaKustuta