26. aprill 2012

Vaarika-valge šokolaadi korvikesed pisarateta munavalgekattega

Seekord saatsid minu küpsetamist väiksed ebaõnnestumised ning olukorra päästmised, võib-olla oli asi pühapäeva hommikus, võib-olla olin lihtsalt liiga hoolikas. Viimase kohta kommentaariks, et tihti kipub mul olema nii, et kui ma retseptis piinliku täpsusega näpuga järge ajan, siis juhtub, et küpsetis ei pruugi väga hästi õnnestuda.


Kõigepealt valmistasin muretaina. Seekord (erinevalt esimesest korvikeste katsetusest ploomikorvikeste valmistamisel) otsisin eelnevalt palju informatsiooni, kuidas seda õnnestunult valmistada (nt et kõik ained peaksid olema võimalikult külmad, sh jahu ja suhkur ning kiirelt kokku segamine võimalikult jahedate kätega). Järgisin seda kõike (enda arvates), tainas tuli kena ning hoidsin seda külmkapis üleöö, kuna samal päeval ei plaaninud kohe küpsetada. Pühapäeva hommikul asusin kõigepealt korvikesi vormima, panin isegi vormid eelnevalt külma :) Surusin taina kenasti vormidesse, nägin kena tulemuse nimel kõvasti vaeva ning olin sellega rahul. Täidise valmistamise ajaks asetasin korvid külma, et need siis õigel hetkel otse külmast eelsoojendatud kuuma ahju tõsta. Kui korvikesed küpsemas ja möödunud oli ehk kolm-neli minutit, viskasin muuseas pilgu ahju ja mis ma nägin – ääred olid poolenisti alla vajunud :S Võtsin siis kiirelt korvid välja ning päästsin, mis päästa annab. Lõpptulemusest võib näha, et päästeoperatsioon oli edukas, küll mitte täiuslik, aga siiski õnnestus vormida suhteliselt esteetiline välimus :) Tuju sellest aga ei langenud, pigem andis energiat juurde :)

Retsepti vaadates nägin, et täidises kasutatud kaks munakollast tähendavad valgete ülejäämist ning neile tuleks ka ülesanne leida ja seda näiteks pisarakoogi ainetel munavalgevahu-katte näol. Siit teine ebaõnnestumine, vähemalt minu jaoks. Mingil põhjusel ei tekkinud jahtudes munavalgekattele pisaraid (sellest ka pealkiri), võib-olla üks-kaks tuvastasin luubiga otsides :) Ise kahtlustasin, et äkki oli tegu tuhksuhkru kasutamisega (aga võib-olla ka noaotsatäie lisatud sidrunhappega?), kuigi seda siiski ei tahaks uskuda, kuna Internetist leitud nii mõnigi retsept soovitab pisarakoogi kattes kasutada just tuhksuhkrut.

Ebaõnnestumiste saatel meisterdatud küpsetistega võib rahule jääda, mõnus magusa-hapuka kooslus :) Ja eks väiksed apsud käivadki asja juurde, arendavad ning karastavad ja seda enam võib olla rahul, kui tulemuseks on sellised vahvad korvikesed.

Kogus 6 tk

tainas:
2,5 dl nisujahu
2 sl (rafineerimata) suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
0,25 tl riivitud apelsinikoort
0,25 tl soola
50 g võid
1 muna
1 spl külma vett

täidis:
150 g (külmutatud) vaarikaid + 1-2 spl tärklist mahla sidumiseks
1,5 dl kohvikoor
2 munakollast
2 sl (rafineerimata) suhkrut
75 g valget šokolaadi
noaotsatäis soola

kate:
2 munavalget (jäid täidise valmistamisest üle)
0,5 dl (rafineerimata) suhkrut
noaotsaga sidrunhapet või mõni tilk sidrunimahla

Esmalt valmista muretainas, selleks näpi jahu, suhkrud, riivitud apelsinikoor, sool ja tükkideks lõigatud külm või kokku. Lisa muna ja vesi ning sega kiiresti tainaks. Tõsta lapikuks pätsiks tehtud ning toidukilesse mässitud tainas külmkappi paariks tunniks tahenema.
Määri tartaletivormid (9 cm läbimõõduga)  võiga. Lõika pätsist kuus paraja suurusega tükki, moodusta pallikesed ning suru tainas vormi ning torka kahvliga sisse mõned augud. Küpseta 180 kraadi juures 7-8 minutit. 

Täidise valmistamiseks tükelda šokolaad, kalla juurde kohvikoor ning kuumuta vesivannil olevas anumas seni, kuni šokolaad on sulanud. Vahusta munakollased suhkru ja vähese soolaga ning lisa veidi jahtunud šokolaadi-koore segule.



Katte jaoks vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks, soovi korral lisa veidi sidrunhapet/-sidrunimahla. Nipp! Munavalge läheb hästi vahtu, kui lisada alguses sõrmeotsaga soola ning seejärel vahustada munavalged kõvaks vahuks. Lõpus võib hakata lisama ka suhkrut.

Laota eelküpsetatud muretainast korvikestesse vaarikad ja tõsta lusikaga peale muna-koore-šokolaadi segu. Küpseta 180-kraadises ahjus ca 20 minutit. Tõsta korvikesed välja, kata munavalgevahuga ning küpseta veel 8 minutit (või kuni kate on pealt helepruun).

allikas: mugandatult perenaine.ee retsept

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar