4. august 2012

Brita kook suvemarjadega


Siinkohal minu kauaoodatud esimene katsetus - Brita kook - mille tegemist olen oodanud justnimelt värskete vaarikate saabumiseni juba varasest talvest. Lõpuks kujunes see siiski suvemarja-Britaks, sest olen päris palju mustikaid ja metsmaasikaid korjamas käinud, seega rändasid need vaarikatele seltsiks.

Katsetasin kaht erinevat varianti ehk põhja piimaga ja piimata. Esimene variant meeldib mulle rohkem, kuna on mahlasem ja nätskem, teine jäi minu jaoks liiga saialiseks. Suhkru kogust vähendasin nii põhjas kui ka beseekihis - söömisel sellest puudust ei tundnud, sest kasutasin magusat kohupiimapastat, teisel korral üldse pasha-maitselist, mis sobis ideaalselt oma kerge apelsinise mekiga.



Kreemi suhtes on mitmeid võimalusi, kellele mis meeldib. Mulle puhtalt vahukoorega ei maitse - katsetasin esimesel korral kohupiima-vahukooresegu, teisel korral kohupiimapasta-jogurti segu ning viimane on kindlasti parim :) Mulle kohe kuidagi ei istu vahukoor. Lähiajal tahaks kindlasti valmistada veel kodujuustuse sisuga Britat :)

Marjadest teevad minu meelest ka külmutatud variandid oma töö ära, seega ei pea see kook ainult suvemaiuseks jääma :) Siiski, suvel tuleb kasutada muidugi värskeid metsa/aiasaadusi.

Werneri kohviku paljukiidetud variant sai ka kahe katsetuse vahepeal ära proovitud – selle kiitmisekooriga ma kahjuks ühineda ei saa, est on tehtud puhtalt vahukoorega ning jättis pigem (minu jaoks) liiga rasvase sisu mulje, samuti on liiga saiane, mulle meeldib nätskem kook :) Maitse asi ikkagi :)




põhi:
150 g toasooja võid
1 dl suhkrut
3 munakollast
1,8 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
noaotsaga soola

besee:
3 munavalget
150 g suhkrut***
1 tl vanillsuhkrut
100 g mandlilaaste
0,25 tl soola
riivitud sidrunikoort/sidrunhapet

kreem:
400 g kohupiimapastat
1 dl maitsestamata jogurtit
2 sl suhkrut (kui kasutad magusat kohupiimapastat, pole vaja)
1 tl vanillsuhkrut
300 g vaarikaid/mustikaid/metsmaasikaid

Põhja valmistamiseks vahusta pehme või suhkruga kohevaks. Lisa pidevalt vahustades ükshaaval munakollased. Sega kokku jahu ja küpsetuspulber. Lisa jahusegu piimaga vaheldumisi tainale, sega ühtlaseks. Määri tainas spaatli abiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (küpsetuspaberi võib eelnevalt määrida veel võiga).

Besee jaoks vahusta munavalged soolaga kergelt õhuliseks, lisa vähehaaval pidevalt edasi vahustades suhkur, kuni saad tugeva vahu. Lisa 75 g mandlilaaste ja sega ühtlaseks. Tõsta vahutupsud eelmise tainakihi peale ning laota spaatliga ühtlaselt laiali. Puista peale ülejäänud mandlilaastud. Küpseta 160-kraadises ahjus 2025 minutit, kuni beseekiht on kergelt kuldne ning alumine kiht läbi küpsenud. Võta põhi ahjust välja*, lase jahtuda ja lõika kaheks ristkülikuks (kui soovid kõrgemat kooki, siis lõika ristikülikud veel omakorda pooleks). 

Kreemi valmistamiseks sega omavahel kohupiimapasta ja jogurt, lisa suhkrud ja marjad. Sega õrnalt läbi ning laota kreem ühtlase kihina tordipõhjale. Kata teise tordipõhjaga. Peale puista vaarikaid, mustikaid ja metsmaasikaid. Lase külmas veidi aega maitsestuda. Maitseb suurepäraselt ka järgmisel päeval  kui veel alles on, sest see on tõeliselt hea ja mahlane suus sulav marjane kook :)


Edit 16.07.13: kui on mure, et beseekiht ei ole piisavalt krõbe (nagu pildilt näha, siis mul vajus besee kokku), siis Eva Palu raamatus Tordid ja koogid nagu ehtsas pagariäris on retsepti juures nipp: ahi tuleks välja lülitada ja koogipõhi jätta paokil ahjuuksega sooja ahju kuivama. Umbes poole tunni pärast peaks koogipõhi olema pealt krõbe. Kindlasti on oluline ka munavalged korralikult vahtu lüüa, kuid samas mitte ülevahustada.



** Edit 18.06.14: veelgi parema ja kõrgema beseekihi saab, kui valmis küpsetatud põhi lõigata pooleks ning üks pool tõsta ära ja teisele poolele, mis ahjuplaadil, määrida munavalgevaht ning küpsetada ca 20-30 minutit 170 kraadi juures (lõpu poole võib temperatuuri veel 150 kraadile alandada ja küpsetada isegi 40 minutit). Seejärel lülitada ahi välja ja jätta koogipõhi paokil ahjuuksega kuivama u 30 minutiks.


*** Edit 14.07.15: nami-namist lugesin, et besee puhul pole suhkrukoguse vähendamine hea, sest see on see, mis hoiab munavalgeõhku koos. Seega kui soovid krõbedat beseekihti, lisa ühe munavalge kohta 50 g suhkrut, seega siin retseptis 3 munavalget ja 150 g suhkrut. Võib proovida küpsetada ka madalamal temperatuuril pikemat aega ehk 160 kraadi juures 2025 minutit. Tegin retsepti ka parandused.


1 kommentaar: