Siinkohal minu kauaoodatud esimene katsetus - Brita kook
- mille tegemist olen oodanud justnimelt värskete vaarikate saabumiseni juba
varasest talvest. Lõpuks kujunes see siiski suvemarja-Britaks, sest olen päris
palju mustikaid ja metsmaasikaid korjamas käinud, seega rändasid need
vaarikatele seltsiks.
Katsetasin kaht erinevat varianti ehk põhja piimaga ja piimata. Esimene variant meeldib mulle rohkem, kuna on mahlasem ja nätskem,
teine jäi minu jaoks liiga saialiseks. Suhkru kogust vähendasin nii põhjas kui
ka beseekihis - söömisel sellest puudust ei tundnud, sest kasutasin magusat
kohupiimapastat, teisel korral üldse pasha-maitselist, mis sobis ideaalselt oma
kerge apelsinise mekiga.
Kreemi suhtes on mitmeid võimalusi, kellele mis meeldib.
Mulle puhtalt vahukoorega ei maitse - katsetasin esimesel korral
kohupiima-vahukooresegu, teisel korral kohupiimapasta-jogurti segu ning viimane
on kindlasti parim :) Mulle kohe kuidagi ei istu vahukoor. Lähiajal tahaks
kindlasti valmistada veel kodujuustuse sisuga Britat :)
Marjadest teevad minu meelest ka külmutatud variandid oma
töö ära, seega ei pea see kook ainult suvemaiuseks jääma :) Siiski, suvel tuleb
kasutada muidugi värskeid metsa/aiasaadusi.
Werneri kohviku
paljukiidetud variant sai ka kahe katsetuse vahepeal ära proovitud – selle kiitmisekooriga
ma kahjuks ühineda ei saa, est on tehtud puhtalt vahukoorega ning jättis pigem
(minu jaoks) liiga rasvase sisu mulje, samuti on liiga saiane, mulle meeldib
nätskem kook :) Maitse asi ikkagi :)
150 g toasooja võid
1 dl suhkrut
3 munakollast
1,8 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
noaotsaga soola
besee:
3 munavalget
150 g suhkrut***
1 tl vanillsuhkrut
100 g mandlilaaste
0,25 tl soola
riivitud sidrunikoort/sidrunhapet
kreem:
400 g kohupiimapastat
1 dl maitsestamata jogurtit
2 sl suhkrut (kui kasutad magusat kohupiimapastat, pole vaja)
1 tl vanillsuhkrut
300 g vaarikaid/mustikaid/metsmaasikaid
Põhja valmistamiseks
vahusta pehme või suhkruga kohevaks. Lisa pidevalt vahustades ükshaaval
munakollased. Sega kokku jahu ja
küpsetuspulber. Lisa jahusegu
piimaga vaheldumisi tainale, sega ühtlaseks. Määri
tainas spaatli abiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (küpsetuspaberi võib
eelnevalt määrida veel võiga).
Besee
jaoks vahusta munavalged soolaga kergelt õhuliseks, lisa vähehaaval pidevalt
edasi vahustades suhkur, kuni saad tugeva vahu. Lisa 75 g mandlilaaste ja sega ühtlaseks. Tõsta vahutupsud eelmise
tainakihi peale ning laota spaatliga ühtlaselt laiali. Puista peale ülejäänud mandlilaastud. Küpseta
160-kraadises ahjus 20−25 minutit, kuni beseekiht on kergelt kuldne ning
alumine kiht läbi küpsenud. Võta
põhi ahjust välja*, lase jahtuda ja lõika kaheks ristkülikuks (kui soovid kõrgemat kooki, siis lõika ristikülikud veel omakorda pooleks).
Kreemi
valmistamiseks sega omavahel kohupiimapasta ja jogurt, lisa suhkrud ja marjad. Sega õrnalt läbi ning laota kreem ühtlase
kihina tordipõhjale. Kata teise
tordipõhjaga. Peale puista vaarikaid, mustikaid ja
metsmaasikaid. Lase külmas veidi aega maitsestuda. Maitseb suurepäraselt ka
järgmisel päeval − kui veel alles on, sest see on tõeliselt hea ja mahlane
suus sulav marjane kook :)
* Edit 16.07.13: kui on mure, et beseekiht ei ole piisavalt krõbe (nagu pildilt näha, siis mul vajus besee kokku), siis Eva Palu raamatus „Tordid ja koogid nagu ehtsas pagariäris” on retsepti juures nipp: ahi tuleks välja lülitada ja koogipõhi jätta paokil ahjuuksega sooja ahju kuivama. Umbes poole tunni pärast peaks koogipõhi olema pealt krõbe. Kindlasti on oluline ka munavalged korralikult vahtu lüüa, kuid samas mitte ülevahustada.
** Edit 18.06.14: veelgi parema ja kõrgema beseekihi saab, kui valmis küpsetatud põhi lõigata pooleks ning üks pool tõsta ära ja teisele poolele, mis ahjuplaadil, määrida munavalgevaht ning küpsetada ca 20-30 minutit 170 kraadi juures (lõpu poole võib temperatuuri veel 150 kraadile alandada ja küpsetada isegi 40 minutit). Seejärel lülitada ahi välja ja jätta koogipõhi paokil ahjuuksega kuivama u 30 minutiks.
*** Edit 14.07.15: nami-namist lugesin, et besee puhul pole suhkrukoguse vähendamine hea, sest see on see, mis hoiab munavalgeõhku koos. Seega kui soovid krõbedat beseekihti, lisa ühe munavalge kohta 50 g suhkrut, seega siin retseptis 3 munavalget ja 150 g suhkrut. Võib proovida küpsetada ka madalamal temperatuuril pikemat aega ehk 160 kraadi juures 20−25 minutit. Tegin retsepti ka parandused.
* Edit 16.07.13: kui on mure, et beseekiht ei ole piisavalt krõbe (nagu pildilt näha, siis mul vajus besee kokku), siis Eva Palu raamatus „Tordid ja koogid nagu ehtsas pagariäris” on retsepti juures nipp: ahi tuleks välja lülitada ja koogipõhi jätta paokil ahjuuksega sooja ahju kuivama. Umbes poole tunni pärast peaks koogipõhi olema pealt krõbe. Kindlasti on oluline ka munavalged korralikult vahtu lüüa, kuid samas mitte ülevahustada.
** Edit 18.06.14: veelgi parema ja kõrgema beseekihi saab, kui valmis küpsetatud põhi lõigata pooleks ning üks pool tõsta ära ja teisele poolele, mis ahjuplaadil, määrida munavalgevaht ning küpsetada ca 20-30 minutit 170 kraadi juures (lõpu poole võib temperatuuri veel 150 kraadile alandada ja küpsetada isegi 40 minutit). Seejärel lülitada ahi välja ja jätta koogipõhi paokil ahjuuksega kuivama u 30 minutiks.
*** Edit 14.07.15: nami-namist lugesin, et besee puhul pole suhkrukoguse vähendamine hea, sest see on see, mis hoiab munavalgeõhku koos. Seega kui soovid krõbedat beseekihti, lisa ühe munavalge kohta 50 g suhkrut, seega siin retseptis 3 munavalget ja 150 g suhkrut. Võib proovida küpsetada ka madalamal temperatuuril pikemat aega ehk 160 kraadi juures 20−25 minutit. Tegin retsepti ka parandused.
Väga ilus brita kook!
VastaKustuta