Statistika järgi on mu blogis läbi aegade üks menukamaid postitusi olnud väikeste porgandipirukate retsept, seega nüüd veel ühed pirukad, aga hakkliha ja kukeseentega. Viimased võib asendada ka muude meelepäraste seentega, nt šampinjonidega. Praeguse mõnusa lumise talveilmaga oleks ju tore üks soojendav pirukategu ette võtta :)
Pärmitainas:
250 ml piima
25 g presspärmi või 11 g kuivpärmi
1 suurem muna (nt L)
3 spl suhkrut
2 tl soola
1,5 tl kardemoni
100 g toasooja võid
450−500 g jahu
määrimiseks muna
Täidis:
200 g kukeseeni
300 g hakkliha
1 muna
1 küüslauguküüs
1 sibul
soola
rosmariini
tilli
seesamiseemneid
sulavõid
Pärmitaina
valmistamiseks lahusta pärm käesoojas piimas. Kuivpärmi
kasutamisel sega see vähese jahuga ning sega veidi soojema piimaga, kui
presspärmiga tehtaval tainal (ca 42
kraadi). Lisa muna, sool ja suhkur.
Lisa pärmisegule umbes pool jahukogusest ning klopi tainas ühtlaseks. Pidevalt sõtkudes lisa ülejäänud jahu, kuid
jäta 1 dl jahu veel alles. Lisa toasoe või ning sõtku see tainasse.
Viimasena lisa vähehaaval allesjäänud 1 dl jahu, kuid võid ka vähem lisada. Täpne jahukogus oleneb taina paksust, kuna eri tootjate jahu niiskusesisaldus on erinev ning
vahel kulub jahu vähem. Tainas peaks olema parajalt paks, kuid siiski
õhuline ja vormitav. Sõtku tainast, kuni see lööb käte ja kausi küljest
lahti ning muutub läikivaks ja elastseks (umbes 40 min). Maitsesta kardemoniga.
Kata tainakauss toidukile või rätikuga ning jäta sooja kohta kerkima, kuni
tainas on vähemalt kahekordseks kerkinud. Minul läks aega umbes 1−1,5 tundi (hoidsin
tainast ahjus 50 kraadi juures koos veenõuga, sest vesi aitab tekitada niiskust
ning see pärmitainale meeldib).
Täidise
valmistamiseks prae hakkliha sibula ja küüslauguga küpseks, lisa seened ning maitsesta segu. Jahuta veidi, seejärel lisa toores muna.
Vormi tainast ja täidisest pirukad. Määri pealt munaga
ning puisa peale seesamiseemneid (need
oli mul valmis tõstetud, kuid unustasin siiski neid kasutada, nagu piltidelt
näha, kuid teinekord lisan kindlasti, sest nende hõrk maitse annab palju
juurde).
Küpseta 220-kraadises ahjus 15 minutit. Olenevalt
pirukate suurusest võib aeg erineda, suuremaid küpseta kauem, väiksemaid vähem.
Pintselda soojad pirukad üle sulavõiga ning kata kergelt niiske rätikuga.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar