13. september 2012

Lihtne õunakook


Seda kooki süües tekkis tunne, nagu käiks mööda lapsepõlveradasid, sest just täpselt selliseid mälestusi selle maitse esile tõi. Mäletan seda magusat tainast, mida käisin valmimise ajal näppamas ning ahjus küpseva koogi lõhna, mis vaikselt ahjust tuppa hiilis ning meeli ergutas. Tihti ei jõudnud valmis küpsetise jahtumist oodata (sest just siis maitseb ta kõige paremini) , vaid käisin emalt nurumas: “millal kooki saab?”. 

Õunad annavad käesolevale küpsetisele mahlast lisandit, olles magusa taina mahendajad. Kindlasti tasub ubinate asemel proovida ka ploome. Mina lisaksin järgmisel korral õunte sekka veel rosinaidki. Vanas emalt saadud retseptis tegin mõned mugandused, asendades hapupiima kookospiimaga, vähendasin ka või kogust.

75 g võid
1,1 dl suhkrut
1 muna
2,8 dl nisujahu
1 dl täisterakaerajahu
1 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit
3 dl kookospiima
4 suurt õuna
1 tl kaneeli
1 tl kardemoni
2 tl vanillsuhkrut

peale:
1,5 tl fariinsuhkrut
1,5 tl rafineerimata suhkrut
mõned õhukesed viilud võid

Sulata või, lase veidi jahtuda. Lisa suhkur, vanillsuhkur ning muna. Sega omavahel nisu- ja kaerajahu, sool ja küpsetuspulber ning lisa see või-suhkru segule vaheldumisi kookospiimaga. Vala tainas võitatud 26 cm läbimõõduga (klaas)vormi.



Puhasta ja tükelda õunad, lao tainale. Raputa peale kardemoni, fariin- ja rafineerimata suhkrut ning kaneeli, viimaseks lisa mõned õhukesed võiviilud.

Küpseta 185-kraadises ahjus 45 minutit.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar