16. veebruar 2012

Kookoskeeksikesed sidruni-toorjuustumütsiga



Selle retsepti idee sai alguse kookoskommide ettevalmistustest. Nimelt juba pikemat aega oli mul peas keerelnud mõte teha ise Bounty-laadseid komme, kuna kookos on alati olnud mu suur lemmik ning sellest midagi katsetada tundus põnev. Otsisin Internetist välja sobiva retsepti, varusin vajaminevad ained ning segasin need kokku. Kuigi protsessi käigus tundus, et valmiv mass jääb suhteliselt vedel, ei kandnud ma kookoskommide mõtet veel maha ning otsustasin järgmisel päeval vaadata, mis saab. Laual vaatas vastu veel poolik kookospiimapurk ning peas hakkas hauduma varuplaan.

Järgmisel päeval veendusin, et kommikesi valmistatud segust ei vormi, seega võtsin pool juba valmistatud segust, lisasin sellele juurde nii kookosrasva kui ka -helbeid ning koduste Bountyde tegemiseks sobiv mass oligi saavutatud (vt retsept).

Ülejäänud poolest massist aga valmisid kookoskeeksid, milles asendasin tavapärases muffiniretseptis kasutatava hapukoore allesjäänud kookospiimaga, lisasin veel hapukaks lisandiks rabarbrisukaadi (leidsin Stockmannist uute ja põnevate toodete avastamisretkel, aga suve lõpus sobib kasutamiseks ka värske rabarber), kaunistasin sidrunimaitselise toorjuustuglasuuriga ning peale raputasin  näppude vahel kergelt purustatud hapukaid pohlakrõpse. Rummiekstrakt oli aga Bounty-segust juba sees ning andis retseptile pigem vunki juurde :)

tainas:
3 muna 
150 g toasooja võid
3,5 dl jahu
200 ml kookospiima
1,5 dl rafineerimata suhkrut
1 tl meresoola
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl kookoshelbeid
1 tl vanillsuhkrut
3-4 tilka rummiekstrakti
rabarbisukaadi või värsket rabarbrit

glasuur:
150 g Farmi Originaal toorjuustu
1 dl tuhksuhkrut
poole sidruni riivitud koor

kaunistuseks Taarapõllu talu pohlakrõpse

Tõsta kõik vajaminevad koostisosad enne keeksikeste valmistamist tunniks-paariks külmkapist välja, et need jõuaksid soojeneda toatemperatuurile.

Vahusta või suhkruga, lisa munad ja vahusta veel veidi. Teises kausis sega omavahel ülejäänud kuivained ning lisa need või-munasegule. Seejärel puista sinna juurde kuivainete segu, rabarbrisukaadi tükikesed ning rummitilk, vala juurde kookospiim ning sega vaikselt (sega ainult nii palju, kui on tarvis ainete omavaheliseks segunemiseks, siis tulevad keeksikesed õhulisemad). 

Tõsta valminud tainas pabervormidega vooderdatud muffinipanni aukudesse (panin need suht ääreni täis). Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.

Glasuuri jaoks sega kokku toorjuust, tuhksuhkur ja sidrunikoor ning lase sel külmas veidi taheneda. Kaunista jahtunud keeksikesed vastavalt fantaasiale (mina kasutasin tordipritsi) ning puista peale pohlakrõpse. 


Koos sidrunimaitselise toorjuustuglasuuriga ning hapukate lisanditega rabarbrisukaadi ja  pohlakrõpsude näol moodustasid keeksid suurepärase maitseelamuse :)

Kui küpsetad suurtes muffinivormides (nt 4tk), siis küpsetamisaeg pikeneb ca 10 minutit ehk 25-30 minutile.


***

Need keeksikesed osalesid ka Farmi retseptivõistlusel (retsepti saates ununes mul lisada rabarbrisukaadi lisand) ning auväärne žürii koosseisus
 Ragne VärkTuuli Mathisen, ajakirja „Tiiu“ köögitoimetaja Mari-Liis Ilover ning delfi.naistekas.ee esindaja valis välja 8 võitjat, kelle seas olid ka m i n u koogikesed! See oli superhea ja südantsoojendav uudis - need, kes kunagi midagi võitnud, teavad, milline mõnus judin sellest teada saamisel seest läbi käib ning mis meeldiv tunne kogu keha valdab. Nüüd pole muud, kui oodata laupäeva (3. märts), mil toimub FoodStudios toidufoto koolitus, mille viib läbi Kaupo Kikkas :)

Lisan ka žürii kommentaarid ülaltoodud retsepti kohta:

Kui tavaliselt tehakse toorjuustuglasuuriga kaunistatud küpsetisi keeksi või ümmarguse koogi kujul, siis siin on tegu armsate pisikeste muffinivormis küpsetatud koogikestega. Igaüks erinevalt kaunistatud, näevad nad väga lahedad välja! Maitse on kindlasti väga mõnus, tänu kookosele ja rummiekstraktile lausa troopiline! Pohlakrõpsud on hästi valitud hapukas lisand. Lihtne ja selge tegevuskäik.
Mitte liialt eripärane retsept, kuid kookoselisand ja pohlakrõpsude kasutamine muudab tavapärase koosluse veidi põnevamaks.


***

täiendatud aprill 2012: retsept ilmus ka ajakirjas Naised 13. aprilli (2012) numbris 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar