12. detsember 2014

Piparkoogine kräsupea jõhvikatega

Olen nami-nami retsepti järgi klassikalist kräsupead mitmeid kordi teinud – see on alati tõeline hitt! Üks mahlane ja mõnus suutäis, mis kaob kiiresti laualt. Ainsa erinevusena olen tainasse lisatavat suhkrukogust vähendanud ning pannud selle kreemi sisse, sest mulle meeldib mõnus maitsestatud kreem :) Suvisel ajal puistan hulka veel värskeid marju, nt mustikaid, mis lisavad hapukust ja mahlasust. Mitte et sel koogil viimast vähe oleks :)


Hoolimata koostisosade pikast nimekirjast, valmib see kook kiiresti ning on väga maitsev ja mahlane :) Seekord siis jõulusem variant vürtsidega, mis sobib kas advendiaja tähistamiseks, sest pühapäeval on juba kolmas advent, või juba jõululauale :)


Tume ja hele tainas:
2 muna
1,5 dl (rafineerimata) suhkrut
3 dl nisujahu
0,5 tl soodat
0,5 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud kardemoni
200 g 20% hapukoort
2 spl kakaod

Vahele:
1 banaan

Kreem:
600 g 20% hapukoort (võid teha pooleks kohupiimakreemiga)
0,5 dl (rafineerimata) suhkrut
1 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud kardemoni
1 tl vanillikaunapastat
100 g külmutatud jõhvikaid
1 spl (rafineerimata) suhkrut

Glasuur:
50 g tumedat šokolaadi
50 g vahukoort


Põhjade valmistamiseks sega munad suhkruga. Sega jahu sooda ja maitseainetega ning lisa munadele. Lisa tainale hapukoor ja sega ühtlaseks. Vala kolmveerand tainast küpsetuspaberiga kaetud kandilisse 20 x 30 cm vormi. Ülejäänud tainale lisa kakao, sega ühtlaseks ja vala see 20 cm läbimõõduga ümmargusse vormi. Küpseta 180 kraadi juures u 20 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk jääb välja võttes puhtaks. Lase veidi jahtuda ning lõika hele põhi kuubikuteks.

Kreemi valmistamiseks sega 500 g hapukoort suhkru ja maitseainetega. Sega jõhvikad suhkruga, lase veidi sulada, seejärel lisa 100 g hapukoort ja sega õrnalt ning lase seista, et suhkur sulaks. Ühenda kaks segu omavahel.

Pane tort kokku samas vormis, kus küpsetasid tumeda tordipõhja. Viiluta selle peale banaan. Sega kreem ja koogikuubikud õrnalt kokku ning tõsta põhja peale. Lase üleöö külmas taheneda.

Valmista glasuur. Kuumuta (ära keeda) potis koor, lisa šokolaad ja sega, kuni see sulab. Lase veidi jahtuda ja nirista koogile. 

 





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar