6. veebruar 2012

Väikse saladusega šokolaadikook



Selle koogi idee sain dr. Ozi saatest mõni nädal tagasi, kui seal üks proua tutvustas omamoodi kooki, mis on igati tervislik, sisaldades vähe rasvainet ning mitte ühtki grammi jahu - seda viimast asendavad nimelt oad! Jah, need täiesti tavalised oad, mida oleme harjunud kasutama pigem soolastes roogades. See tekitas minus piisavat huvi, et otsida see retsept internetiavarustest üles. Surfasin erinevates foorumites, lugesin postitusi katsetajate kogemustest ning võtsin laupäeval selle koogiteo ette, õigemini alustasin ettevalmistustega juba reedel, kui panin oad vette likku. Nagu erinevate retseptidega tutvudes selgus, võib kasutada nii musti kui ka punaseid ube. Tulemusega olen rahul ning küpsetise valmistamine tuleb peagi taas ette võtta, katsetades koogi vahel ja peal erinevaid lisandeid.

vaja läheb:

325 g keetmata ube (kasutasin punaseid kidney ube)
2 dl rafineerimata roosuhkrut
5 spl võid või kookosrasva
3-4 muna (mina kasutasin 4tk S-suurusega)
1 spl vett või kohvi
1 spl vanilliekstrakti (kui soovid piparmündimaitselist kooki, lisa 1 spl piparmündiekstrakti)
5 spl magustamata kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
0,5 tl meresoola

Šokolaadikoogi jaoks pane eelmisel päeval oad likku, seejärel keeda need pehmeks (mida pehmemad, seda kergem hiljem purustada). Püreesta oad ja 2 muna saumiksriga (või blenderis), lisa vesi/kohvi ja vanilli/piparmündiekstrakt, jätka senikaua, kuni segu on ühtlane.

Sega suures kausis omavahel kakaopulber, küpsetuspulber, sooda ja meresool.

Vahusta suures kausis või/kookosrasv suhkruga. Lisa juurde ülejäänud muna(d) ning jätka vahustamist kuni moodustub kerge õhuline segu. Lisa vaikselt mikserdades oasegu ning jätka, kuniks see seguneb eelnevaga. Puista juurde kakaosegu, mikserda aeglaselt, kuniks moodustub ühtlane segu.


Vala tainas 22 cm lahtikäivasse koogivormi, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga, ja küpseta 160 kraadi juures 30-40 minutit või kuniks koogi sisse pistetud puutikk jääb välja võttes kuivaks, siis on kook valmis. 
 Minul kulus siiski täpselt 52 minutit. Lase täielikult jahtuda.

Mina serveerisin kooki apelsinimaitselise jogurtikreemiga, mille jaoks läks vaja ühe apelsini koort ja mahla, 250 grammi maitsestamata jogurtit ning 2 spl suhkrut. Poolitasin koogi, pigistasin alumisele kihile apelsinimahla, seejärel riivisin maitsestamata jogurtisse apelsinikoore, lisasin 1,5 spl suhkrut ning määrisin sellest pool koogi vahele ja ülejäänud poole koogi peale. Parim on see kook järgmisel päeval, mil kook on tahenenud ning maitsed ühtlustunud! Lisaks pakkusin koogi kõrvale pohlakastet ja viilutatud banaani, mis täiustasid veelgi maitseelamust.


Serveerimiseks sobib kindlasti ka kuum vaarikakaste väikse vanillijäätisepalliga. Järgmisel korral proovin jogurtisegu asemel kasutada kohupiimakreemi ning lisada ka banaaniviile.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar