4. aprill 2014

Tooršokolaad ehk isevalmistatud tervislik maius



Olen Facebookis liitunud Paleo toitumisklubiga. Ma ei ole kindlate toitumiskavade järgija, vaid eelistan kuulata oma keha ning tarbida toitu mõistlikult, mis minu jaoks tähendab, et parimal juhul jälgin toidukoguse suurust ja kellaaega, mil sööki tarbin. Näpuga järje ajamine tekitab pigem stressi. See muidugi ei tähenda, et paleo toitumisstiili järgmine oleks toitumiskava järgimine, kuid mõned toidugrupid on siiski välistatud. Pigem meeldib mulle sealt ideid ammutada ning kombineerida endale sobivaks. Näiteks lillkapsapõhjaga pitsa on suurepärane!

Eelmise lõigu pikema jutuga tahtsin jõuda selleni, et paleo toitumisklubist jäi mitmel korral silma isetehtud šokolaad. Peamise tõuke seda katsetada sain sellest, et vaja oli ainult kolme koostisosa. Muud lisandid (pähklid, kuivatatud marjad jm) on juba maitse asi. Kindlasti tuleb arvestada, et kui lisad näiteks kuivatatud aprikoose, siis need ise on juba magusamad ning sel juhul võib magustaja kogust vähendada.

Vähendasin päris palju rasvakogust, sest originaalis oli sama koguse kakaopulbri juures kasutatud poole rohkem rasva ja see tekitas tunde, nagu näriks kakaomaitselist rasva.  Segu oli ka nii vedel, et kohe ei õnnestunud šokolaadi kaunistada, sest kõik lisandid vajusid lihtsalt massi (õigemini vedeliku) sisse. Alltoodud retseptiga seda muret ei ole :)

Kindlasti võiks kasutada vanilli (kas vanillikaunapastat või naturaalset vanilliekstrakti) ja tibakest soola – need toovad magusa juures õiged nüansid esile :) Kõik muud lisandid on aga igaühe enda otsustada, mis meeldib või mitte. Loomulikult võibki ainult kolmest koostisosast šokolaadi valmis teha. Lisaks kõigele muule positiivsele jääb pärast valmistamisprotsessi ära pikk ooteaeg. Vaid kuni 20 minutit ja šokolaad on nautimiseks valmis. Samuti piisab ühest-kahest tükist, et magusaisu rahuldada :) Šokolaadi võib säilitada tavakülmikus või sügavkülmas, sest toatemperatuuril muutub see liiga pehmeks.

Kakaopulbrit ja -rasva saab küll ainult mahepoodidest ja need on üsna kallid, kuid arvestades, mitu korda sellest maiust valmistada saab, tasub see ära. Lisaks jäävad šokolaadi kasulikud ained alles, sest kuumutamine ja keetmine jääb ära :) Arvutasin huvi pärast, kui palju selle šokolaadi kilohind tuleks – 19 eurot. Magustajana võtsin arvestusse suhkruroosiirupi (kookospalmisuhkur on kallim). Kakaovõi ja -pulber on 250-grammistes pakkides, üks väike pudelitäis siirupit kaalub 400 grammi. Seega sellest kogusest saab 900 g šokolaadi ehk viis 180-grammist lisanditeta šokolaaditahvlit.

Igatahes olen mina sellest uuest maiusest vaimustuses ja olen juba kordi-kordi seda teinud ning maiustanud. Pildile püüdmine võttis pikalt aega, sest maius sai enne otsa, kui kaamera järele jõudsin haarata :)

Kakaorasva asemel võib kasutada ka kookosrasva. Minu jaoks jäi šokolaad liiga domineerivalt kookosemaitseline, samuti sulas šokolaad käes kiiremini, kui oleks soovinud. Seega soovitan kookosrasva lisada kas kolmandiku kakaorasva asemel või pooleks.

Samuti võib lisada veel erinevaid kasulikke aineid sisaldavaid pulbreid, nt Spirulinat, Maca või Lucuma pulbrit, mis muudab šokolaadi aromaatsemaks ja kreemjamaks. Erinevate pulbrite kohta on hea ülevaade siin.



65−70 g kakaovõid (kolmandiku või pool võid asendada kookosrasvaga)
70 g kakaopulbrit*
55 g suhkruroosiirupit või kookospalmisuhkrut või kodumaist mett
1 tl naturaalset vanilliekstrakti või vanillikaunapastat
soola

meelepäraseid lisandeid (tšillihelbeid, kuivatatud aprikoose, mandleid, mandlilaaste, maapähkleid, rosinaid, kuivatatud jõhvikaid, metsapähkleid, kookoslaaste, banaanilaaste, seemneid jne)


Riivi kakaovõi peeneks (nii sulab see kiiremini). Sulata kakaorasv veevannil. Selleks võta kaks metallkaussi, üks suurem, teine väiksem. Suuremasse vala kuum vesi ja väiksem aseta selle sisse. Pane väiksemasse kaussi peenestatud kakaorasv ja sulata. NB! Kogu protseduuri vältel ei tohi kakaorasva hulka sattuda piiskagi vett, sest siis läheb rasvaine tükki ning šokolaaditegu rikutud.

Magusta maitse järgi. Tavalist suhkrut kasutada ei saa, sest segu ei lähe nii kuumaks, et suhkur sulaks (palmisuhkur sobib).

Lisa kakaorasvale toorkakaopulber ja sega korralikult ühtlaseks massiks.

Tõsta või vala šokolaad vormidesse, nt silikoonist šokolaadivormidesse või fooliumiga vooderdatud keeksivormi põhja, silu ühtlaseks ja aseta 15−20 minutiks sügavkülma. Eemalda šokolaad vormi(de)st ja naudi!

Sellest kogusest saab u 20 tk väikest tükikest või kaks õhemat tahvlit

* 70 g kakaopulbriga jääb segu üsna paks ning väikestesse vormidesse tõstmine on raskendatud, tavalise tahvli tegemine õnnestub kergesti. Seega, kui soovid väikseid ampse, pane pulbrit 5-10 g vähem, siis tuleb segu vedelam ja on lihtsam väikestesse vormidesse niristada.

2 kommentaari:

  1. Huvitav, kas puhta kakaopulbri asemel kõlbaks ära kasutada maiuse valmistamisel ka sellist kakao- peedi- hibiskuse segu?
    http://madrelabs.com/functional-nutrition/cococardio
    Teen sellest tavaliselt kakaojooki.

    VastaKustuta
  2. See segu tundub põnev. Kindlasti tasub katsetada väikse kogusega, et kuidas ta hangub, sest kahjuks ei leidnud ma viidatud lingilt, kui suur on selles tootes kakaosisaldus.

    VastaKustuta