29. juuni 2014

Porgandikoogiküpsised toorjuustukreemiga

Sel nädalavahetusel on ilm olnud ühel päeval ilus ja viimaks isegi natuke suve moodi ning teisel päeval ehk täna on olnud vastupidine sellele, mida ühest suvepäevast ootaks vihmasadu päev otsa. Õnneks pole läinud päris nii, nagu mõni nädal tagasi, et temperatuur langeb +6 peale, kuid suveilmast on asi siiski kaugel. Samas on alles esimene suvekuu möödas, seega kaks on veel ees ja loodan parimat :) Nüüd kui tüüpiline eestlaslik vingumine ära lõpetada, räägiks retseptist. Porgandikoogiküpsised sobivad siis, kui ei taha suurt kooki, kuid miskit mõnusat näksida tahaks küll. Mahlastele maitsekatele küpsistele lisab iseloomu vürtsid ja mahedust toorjuustukreem. Kellele vürts ei isu, võib need ära jätta :) Retsepti idee Cooking Classy blogist.



Küpsised:
3 dl nisujahu (võid teha odrajahuga pooleks)
1,2 dl jahvatatud täisterakaerahelbeid
0,75 tl soodat
1,5 tl kaneeli
0,5 tl ingverit
0,5 tl muskaatpähklit
0,5 tl soola
110 g toasooja võid
140 g (rafineerimata) roosuhkrut (osa võid asendada tumeda muscovado suhkruga)
1 suur muna
1 tl vanillikaunapastat
160 g peenelt riivitud porgandeid 
80 g väiksemaks purustatud Kreeka või pekaanipähkleid

Toorjuustukreem
150 g toasooja toorjuustu
1 dl tuhksuhkrut
1 tl vanillikaunapastat
veerandi laimi koort
näpuotsaga soola


Küpsiste valmistamiseks sega omavahel jahu, jahvatatud kaerahelbed, sooda, sool ja vürtsid. Teises kausis vahusta või suhkruga, lisa muna ja vanill. Puista juurde jahusegu ning sega ühtlaseks. Lisa riivitud porgandid ja kergelt purustatud pähklid. Kata kauss toidukilega ja lase tainal u 1 tund külmkapis seista.

Vormi tainast u 22-grammised pätsikesed (kuhjaga supilusikatäis) ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tainas on veidi kleepuv, mille vastu aitab käte niisutamine veega :) Vajuta pallikesed enne ahjupanekut kahvliga lamedamaks ning küpseta eelsoojendatud ahjus 175 kraadi juures 12–15 minutit. Küpsised on valmis, kui keskmine osa ei paista enam tainane. Tõsta ahjust välja ja lase küpsetuspaberi peal jahtuda. Seejärel oleks hea tõsta need restile jahtuma, siis ei jää küpsised alt liiga nätsked.

Kreemi valmistamiseks sega toorjuust tuhksuhkru, soola ja vanilliga, riivi juurde laimikoor. Võta kaks küpsist, tõsta teelusikatäis (või rohkem) segu ühe küpsisepooliku peale ja suru pooled kokku.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar