29. november 2013

Kirju koer tšilliga

Pikka aega on mind isutanud kirju koera järele. Kui ise ei viitsi teha, siis näiteks Olümpia hotelli kohvikus Boulevard pakutakse suurepärast kirjut koera, millega vahel selle maiuse isu rahuldan. Seekord tuli aga soov millegi vürtsikama järele, sest varusin koju tšillikaunu, et neid kuivatada. Üks asi viis teiseni ja nii saidki tšilli ja kirju koer kokku. Lisasin ka veidi laimi, mis sobib tšilliga väga hästi. Kirju koer on selline magustoit, millesse võib kuhjata mille iganes järele isu on – seda põnevam tulemus tuleb :) Siin siis vunki täis kirju koer, mis valmistab meid külmemateks talveõhtuteks ette – kaugel needki enam on.


Vaja läheb:
1 pk Selga õunatükkidega küpsiseid
0,5 pakki Selga šokolaadiküpsiseid
7 Digestive küpsist
50 g sulatatud võid
100 g rosinaid (tumedaid ja kuldseid)
50 g soolapähkleid
150 g tükeldatud marmelaadi
5–7 spl (magustamata) kakaod
3–5 spl kondenspiima
poole laimi mahl ja riivitud koor
pool hakitud tšillikauna
0,5 tl tšillipulbrit
1 tl kardemoni
1 tl kaneeli
kuivatatud jõhvikaid ja aprikoose jm
  
Purusta küpsised väiksemateks tükkideks ning sega sulatatud võiga. Leota rosinaid veidi aega vees. Haki pähklid väiksemaks. Sega kõik ained omavahel kokku ning vormi toidukilesse endale sobiva kujuga vorstike. 


Tõsta külmkappi tahenema vähemalt kolmeks tunniks, veel parem üleöö, et maitsed saaksid rohkem esile tulla :) Head maiustamist!





17. november 2013

Ekleerid keedukreemi-laimivõidega

Ekleeride ideeni jõudsin, kui külastasin juba mitmendat korda Lyoni kohvikut, kus on minu meelest vaieldamatult parimad ekleerid. Suured, õhulised, maitsekad, hea täidisega, suus sulavad. Neis on kõik paigas ning raske on piirduda ainult ühe söömisega. Kreemi tekstuur ja maitse on lihtsalt imeline!

Kohvik avas uksed mõni aeg tagasi ning paistab, et kliendid on nad kiiresti omaks võtnud. Kiidan ka nende Facebooki lehte, kust võib leida väga fantaasiarikkaid postitusi. Ei meenu ükski teine Eesti söögiasutus, kes nii toredalt oma lehte täiendaks.

Mina valisin täidiseks keedukreemi ja laimivõide. Viimane tasakaalustas keedukreemi magusust suurepäraselt ning raske oli ennast neist ekleeridest eemale hoida. Käsi sirutus ikka ja jälle järgmise maiuse järele :)

Ekleeritaina küpsetasin selle õpetuse järgi, laimivõide idee sain siit.


26 ekleeri

Tainas:
115 g võid
2,35 dl vett
125 g jahu
2 g soola
4 muna

Keedukreem:
0,5 l piima
3 sl suhkrut
3 sl jahu
2 muna
90 g võid

Laimivõie:
1,2 dl laimimahla
ühe laimi riivitud koor
1,8 dl suhkrut
2 suurt muna
60 g toasooja võid

Katteks šokolaadikreem:
200 ml vahu- või kohvikoort
200 g šokolaadi
20 g võid


Ekleeritaina valmistamine
Kuumuta ahi 225 kraadini. Pane vesi ja või potti ning kuumuta keemiseni. Sega kuni või on täielikult sulanud. Vähenda kuumust ning lisa segule jahu ja sool. Sega kiiresti, kuni segu hakkab poti külgedelt lahti lööma ja moodustub pall. Võta pott pliidilt ära. Lisa ükshaaval munad, sega iga kord korralikult ühtlaseks. Pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes pöidlajämedused ribad. Tainas kerkib üsna palju, seega jäta suuremad vahed.

Küpseta 15 minutit 225-kraadises ahjus. Siis vähenda kuumust 185 kraadini ja küpseta veel 20 minutit.

Keedukreemi valmistamine
Kuumuta piim ja suhkur keemiseni. Sega munad ja jahu heledaks vahuks. Sega pisut jahtunud piimasegu munasegusse, samal ajal korralikult vispeldades, et segu tükki ei läheks. Aseta muna-piima segu uuesti pliidile. Kuumuta (aga ära keeda) madalal kuumusel, kuniks segu pakseneb. Võta pliidilt ja jahuta täielikult. Lisa muna-piimasegule või ja sega.

Laimivõide valmistamine 
Sega kuumakindlas kausis laimimahl, suhkur ja munad ning vispelda, kuniks kõik ained on omavahel segunenud. Tõsta anum vesivannile (keev vesi alumises potis ei tohi puutuda vastu potti, milles mune vahustada). Kuumuta segu pidevalt segades, kuni see pakseneb (umbes 8−10 minutit). Soovi korral kurna segu. Klopi juurde toasoe või ja riivitud laimikoor ning sega ühtlaseks.

Sega keedukreem ja laimivõie. Süsti kreem tordipritsi terava otsaga ekleeri sisse. Tõsta külmikusse tahenema.

Šokolaadikreemi valmistamine
Kuumuta potis mõõdukal kuumusel vahukoor ja šokolaaditükid, sega pidevalt, see aitab šokolaadil kiiremini sulada (koort ei tohi keema lasta, siis läheb šokolaad tükki). Kui enamik tükke on sulanud, tõsta pott tulelt. Lisa või ja sega ning määri kreem ekleeridele.

Lase mõned tunnid maitsestuda ning naudi.


22. oktoober 2013

Õunabiskviit

Pühapäeva hommikul ärgates keerles peas mõte, et tahaks miskit head ja väga lihtsat õunakooki. Veidi mõtlemist ning idee viis biskviidini, mis koosneb peaasjalikult vahustatud munadest, sekka veidi suhkrut ja jahu. Mina kasutasin speltajahu, see on mu viimase aja suur lemmik – tervislik ja kergelt pähklise maitsega. Nii ei pea kooki süües suuri süümepiinu ka tundma, vaid võib heal maitsta lasta :) Õunatäidise valmistamisel väike võikogus on kindlasti oluline, sest see annab selle õige maitse. Mandlilaastud koogi peal lisavad veidi krõmpsu hamba alla.


Õunatäidis:
10 väiksemat õuna
2 spl fariinsuhkrut
2 spl sidrunimahla
2 spl võid + veidi vormi määrimiseks
1 tl kaneeli
1 tl kardemoni

Biskviit:
3 muna
4 spl (spelta)jahu
4−5 spl rafineerimata suhkrut
0,3 dl keeva vett
soola

Peale:
3 väiksemat õuna
50 g mandlilaaste


Määri koogivorm võiga (mina kasutasin 15 x 20 cm kandilist koogivormi). Puhasta õunad südamikest ja tükelda. Kodumaiste õunte puhul pole vaja neid koorida. Kuumuta pannil või, lisa õunatükid, sidrunimahl ja fariinsuhkur. Sega, kuni suhkur on sulanud, maitsesta kaneeli ja kardemoniga. Jäta jahtuma.

Vahusta munad soolaga kergelt vahuseks, seejärel lisa suhkur ning vahusta, kuni tekib kreemjas mass (ca 10 minutit). Lisa väikeste sortsudena keev vesi, samal ajal edasi vahustades. Viimasena sõelu juurde jahu ja sega õrnalt ühtlaseks.

Lisa biskviiditaina hulka õunatükid ning sega kergelt, et tükid oleksid biskviidiga kaetud. Puhasta kolm õuna ja viiluta õhukeseks. Kata nendega kook ning puista peale mandlilaastud.

Küpseta 175-kraadises ahjus 30−35 minutit. Naudi vaniljejäätise või vaniljekastmega või hoopis niisama :)


4. oktoober 2013

Tervislikkusest pakatavad suvikõrvitsa-banaanimuffinid šokolaaditükkidega


Praegu igal pool (nii aias kui ka köökides) vohava õunauputuse vahele üks retsept suvikõrvitsast. Sekka mõni banaan ja muidugi šokolaad :) Sügisel, kui päike end üha vähem ilmutab, peab ju mõni rõõm magusa näol olema :) Aga ei saa ka tervislikkusest mööda vaadata, sest tavalise nisujahu asemel kasutasin täisteranisujahu, rääkimata suvikõrvitsast ja banaanist. Kes aga õunata kuidagi olla ei saa, siis arvan, et võib sellega ka proovida.

Mulle meeldisid need muffinid kõige rohkem samal päeval soojalt või kergelt jahutunult, järgmiseks päevaks olid nad veidi vesised, mis võis tulla sellest, et unustasin üleliigse vee pärast suvikõrvitsa riivimist välja pigistada. Muidu kerkisid need väga hästi ja hoidsid oma vormi ega vajunud alla. Tulemus oli mõnusalt nätske ja kergelt banaanimaitseline. Retsepti idee väikeste mugandustega siit


12 tk

Vaja läheb:
3 dl täistera- või speltanisujahu
0,8 dl nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
2 tl kaneeli
2 keskmist küpset purustatud banaani
50 g sulatatud võid või kookosrasva
0,8 dl rafineerimata suhkrut
1 tl vanillikaunapastat
1 muna
1 keskmine suvikõrvits (2,4 dl riivitult)
4 spl õunapüreed
150 g Kreeka jogurtit
1,2 dl šokolaadipisaraid


Soojenda ahi 180 kraadini. Tõsta igasse muffinipanni pesasse pabervormid.

Riivi suvikõrvits ning pigista sellest majapidamispaberi abil üleliigne vesi välja (see on oluline, et muffinid ei jääks liiga niisked). Sega jahu, küpsetuspulber, sooda ja kaneel ning tõsta kõrvale.

Mikserda ühtlaseks seguks purustatud banaan, sulatatud või, suhkur, vanillikaunapasta ja muna. Lisa suvikõrvits, õunakaste ja jogurt ning vahusta, kuni segu on ühtlane. Puista ettevaatlikult juurde jahusegu ning sega õrnalt ja nii vähe kui võimalik. Lisa juurde pool šokolaadipisaratest.

Täida muffinipesad tainaga – tainast tuleb üsna vormi ääreni. Puista peale ülejäänud šokolaadipisarad.

Küpseta 25–30 minutit. Küpsust saad kontrollida puutikuga, mis muffini keskele torgates jääb kuivaks.


15. september 2013

Õuna-kardemonikook kohupiimakattega


Alustuseks koogi kujunemisloost. Algselt plaanisin teha õuna-tosca’t, kuna kapis oli suur hunnik õunu, mis ootasid, et nendega midagi ette võetaks. Nende kõrval veel mitu toru uut Alma õuna-kardemoni kohupiimapastat ning mitmeid muid kohupiimakreeme. Seega tuli neid otsast kuidagi kasutama hakata, et mitte raisku lasta. 

Taina kokkusegamise hetkel olin ma veel üsna kindel, et teen koogile ka tosca-katte, kuid viimasel hetkel mõtlesin ümber ning otsustasin koogi katta lihtsalt kohupiimakreemiga. Hapukate õunte asemel kasutasin Valget Klaari.

Kook sai väga hea ja mahlane ning mõnusa kardemonimekiga.



Tainas:
2 muna
85 g suhkrut
50 g võid
50 g piima
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
500 g õunu
3 tl fariinsuhkrut
1 tl kaneeli
1 tl kardemoni

Kate:
300 g õuna-kardemoni kohupiimapastat


Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Lisa sulatatud või, piim ning jahu-küpsetuspulbri segu. Sega ühtlaseks. Laota tainas võiga määritud 24−26 cm koogivormi põhjale.

Tükelda õunad (kui kasutad kodumaiseid õunu, pole vaja koorida), sega kaneeli, kardemoni ja fariinsuhkruga ning vala tainale. Kõige peale tõsta kohupiimapasta ning laota laiali. Küpseta 200-kraadises ahjus 45 min.


Lase jahtuda ja serveeri.