27. juuni 2012

Rabarbrikook kondenspiimase täidise ja koheva munavalgevahumütsiga


Minu lemmik köögivilja sesooni ehk rabarbrihooaja lõpetuseks üks mõnusalt kreemise sisuga uhke kook, mille magusust tasakaalustab hapukas rabarber, pidulikkust aga lisab vahune munavalgekate. 
Vähemalt esialgu tundub nii, et rohkem küpsetisi sel suvel neist pikalt oodatud kevadekuulutajaist enam ei valmista, sest uued tuuled on puhumas ning kaugel pole ka enam kauaoodatud mustikad. Mõned varred aga said siiski tükeldatuna sügavkülma talve ootama pistetud, et siis, kui väljas lund sajab, üks mõnus kevademeenutuse/-igatsuse kook küpsetada.


Põhi:
3 dl nisujahu
120 g külma võid
1 dl suhkrut
1 munakollane
1/2 tl soola
1-2 sl jääkülma vett

Täidis:
500 g rabarberit (tükeldatud)
200-250 ml magusat kondenspiima
3 munakollast

Beseekate:
4 munavalget
1,5 dl suhkrut
sidrunimahla või sidrunhapet (soovi korral)
noaotsaga soola

Eralda munakollased valgetest. Tükelda rabarber (mina olen ka jätkuvalt rabarbri mittekoorimise leeris, nagu Nami-Nami Pille soovitab).

Põhja valmistamiseks sega sool, suhkur ja jahu. Lisa külm või ja “näpi” nt supilusika selja abil puruseks massiks. Sega munakollane külma veega lahti. Vala see jahu-suhkru-või segusse ja sega kiirelt läbi, et moodustuks tainas. Vormi tainast pall, mässi kilesse ja jäta umbes tunniks külmkappi puhkama.

Võta tainas, suru 18 cm vormi põhjale ja külgedele (ca 1,5-2 cm kõrgusele) ning küpseta 200 kraadi juures ca 10 minutit, kuni taina pind on kuivaks tõmbunud. Alanda ahju temperatuur täidise küpsetamiseks 180 kraadile.

Täidise valmistamiseks sega omavahel kondenspiim ja munakollased, lisa tükeldatud rabarber ning vala eelküpsetatud põhjale. Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit. Lase veidi jahtuda.

Katte valmistamiseks vahusta munavalged sidrunimahla ja soolaga, kuniks tekib tugev teravatipuline vaht. Lisa lõpu poole osade kaupa ka suhkur. Tõsta munavalgekiht rabarberikihile ning küpseta 180 kraadi juures, kuni vahu tipud on kergelt pruunikad (ca 10 minutit).


allikas: Tuuli blogi

2 kommentaari:

  1. Oi kui vahva tuttavat kooki (kooslus sündis üsna poolkogemata külmkapi sisu revideerides) kohata. Kui nüüd vastab tõele, et piltide tegemise staaž vaid napp paar nädalat, siis hästi kaalukad komplimendid ka piltide eest. Mul endal oli sama mure, et ühel hetkel ei jäänud enam muud üle, kui aparaat ise kätte haarata. Muidu olin nagu külakurnaja oma pidevate pildisoovidega ja igal hetkel ei olnud fotograafi käepärast ka :)

    VastaKustuta
  2. Nii tore, et külmkapi revideerimisel jäi näppu just kondenspiim, mis on minu suur lemmik. See kooslus selles koogis oli lihtsalt jumalik, ma olin valmis sööma pool kooki korraga ära.

    Aitäh komplimendi eest. Piltide maailmas olen ikka jah päris "roheline" veel, seega pikk-pikk maa ja avastamisrõõm veel ees.

    Seda, mis põhjusel ma pildistama hakkasin, olen Sinuga 100% nõus - ma ei oskaks seda paremini sõnadesse panna, sest täpselt nii see oligi! :))
    Lisaks on mul on hea õpetaja, kes muidugi ka kõvasti tagant utsitab, et ikka i s e prooviksin-testiksin-katsetaksin. Samuti on Sinu ja teiste blogijate pildid ka eeskujuks.

    VastaKustuta