30. oktoober 2012

Päikseliselt kuldkollane kaneelilõõts kõrvitsaga


Nii uskumatuna, kui see ka ei kõlaks, avastasin ma sel aastal enda jaoks meeldiva üllatusena kõrvitsa ja just muskaatkõrvitsa, mis maitseb toorelt nagu melon :) Tavalise kõrvitsa söömine on seni piirdunud peamiselt jõulude ajal marineeritud variandiga. 

Oktoobrikuu jooksul olen valmistanud mitmeid kordi kõrvitsapüreesuppi, samuti varunud kõrvitsat püreena sügavkülma talveaega ootama. Sel nädalavahetusel, mil õues võis tervitada vara (sügis ju alles kuu aega kestnud) saabunud talve, oli üsna paslik valmistada kaneelilõõtsa, mida olin plaaninud pikka aega taas teha. Loomulikult lisasin siiagi kõrvitsapüreed, mis andis küpsetisele väga kauni värvi, lisas mahlasust ning nätskust. Tulemus oli rohkem kui täiuslik, kui nii saab üldse olla?! Boonuseks mõnusa kaneelilõhnaga täitunud tuba, mis tervitas mind õuest tulles pärast lumememme valmistamist :) 



Mulle meeldib see ilm, hoolimata sellest, et see tabas meid nii vara ja ootamatult. Mulle meeldib see päikseliselt kollane suus sulav kaneeline sai :)

Tainas:
11 g kuivpärmi
7 dl jahu
1,2 dl piima
200 g (muskaat)kõrvitsapüreed
50 g võid
60 g rafineerimata suhkrut
0,5 tl kardemoni
0,5 tl kaneeli
0,5 tl muskaatpähklit
näputäis soola
rosinaid, kuivatatud jõhvikaid

Vahele:
1,6 dl rafineerimata suhkrut
2 spl kaneeli
50 g võid
soola

Kuumuta potis piim ja või, kuni viimane on sulanud. Sega jahu hulka pärm, sool, suhkur, kardemon, kaneel ja riivitud muskaatpähkel. Lisa jahu hulka käesoe piima-võisegu ja toasoe kõrvitsapüree, sõtku kuni saad ühtlase taina, vajadusel lisa jahu. Soovi korral võid lisada ka paar peotäit rosinaid või kuivatatud jõhvikaid. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida. 

Vahepeal sulata või ja sega suhkur kaneeliga (osa suhkrust võib ka või hulka segada ning lasta veidi sulada, siis ei pudise suhkrut ribade vahelt välja).

Rulli kerkinud tainas nelinurkseks (u 30x50 cm), pintselda sulavõiga ja raputa ühtlaselt peale kaneelisuhkrut. Lõika tainast umbes 6 pikka riba (ca 5 cm) ja tõsta need üksteise peale. Lõika kuhi näiteks viieks või kuueks tükiks. Tõsta need võiga määritud keeksivormi tihedalt üksteise vastu.

Küpseta 180-kraadises ahjus 30–40 minutit. Võta ahjust ja lase veidi jahtuda. Kummuta vormist välja.



Soovi korral kata glasuuriga (selleks sega ühtlaseks 45 g tuhksuhkrut, 2 tl sidrunimahla ja 1 tl oliiviõli). Serveeri külma piima või näiteks ingveriteega.

allikas: mugandatud retsept perenaine.ee

1 kommentaar:

  1. Oi, see on ka minu lemmik:)
    Ilus päiselist kollane ja kui pehme ja mõnusalt kaneeline. Mina ka paar nädalat tagasi küpsetasin seda lõõtsa ja juba tahaks veel-sul nii isuäratavad pildid ka, et suu hakkab vett jooksma:)

    VastaKustuta