5. november 2012

Õuna-kohupiimakook vaniljekastmega


See õunakook, mille Liisi blogist leidsin on tõeline maiuspala, sest on väga mahlane, hapukad õunad tasakaalustavad magusat vaniljekastet ning i-le paneb täpi kakaone põhi :) Pool koogist kadus ettearvamatult kiiresti, kuid süümepiinu see ei tekitanud - talveks peab ju kuidagi valmistuma. 

Kogused teisendasin vastavalt oma vormile (22 cm). Viimaks on mul kodus toidukaal, seega näeb edaspidi rohkem grammidesse teisendatud retsepte, kuid kindlasti ei jäta ka detsiliitri-mõõdukannu unarusse. Maisitärklise asemel kasutasin kartulijahu, kuna esimest lihtsalt poes ei leidunud. Kohupiima asemel kasutasin kohupiimakreemi, et saada kreemisem tulemus - see õigustas end igati :)

Põhi:
1 muna
80 g toasooja võid
40 g rafineerimata suhkrut
100 g jahu
50 g kakaopulbrit
soola

Kohupiimatäidis:
330 g rosinatega kohupiimakreemi
50 g suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 muna
1 munavalge (vaniljekastmest ülejääv)
2 spl kartulitärklist
3 keskmist õuna

Katteks vaniljekaste:
2 dl piima
1 spl võid
2 spl rafineerimata suhkrut
1 munakollane
1 spl vanillsuhkrut
1,5–2 spl kartulitärklist

2 spl röstitud mandlilaaste

Põhja jaoks sega toasoe või, muna, sool ja suhkur ühtlaseks, lisa juurde kakaopulbriga segatud jahu ja sool. Määri (minul jäi tainas suht pehme ega sarnanenud muretainaga) tainas 22 cm läbimõõduga koogivormi. Eelküpseta põhja 175-kraadises ahjus 4–5 minutit.

Täidise jaoks sega kohupiim, suhkur, muna, munavalge ja tärklis. Vala täidis eelküpsetatud põhjale. Koori ja tükelda õunad ning sega kohupiimatäidisesse. Küpseta 175-kraadises ahjus 35–40 minutit.



Vaniljekastme valmistamiseks kuumuta (ära lase keema) potis 1 dl piima, või ja suhkur. Sega kausis ülejäänud piim, lisa juurde munakollane, tärklis ja vaniljesuhkur. Vähenda kuumust ning lisa piima-munasegu pidevalt segades kuumale piimale. Vispelda, kuniks kaste pakseneb.

Jahtunud koogile kalla peale vaniljekastet ja puista peale röstitud mandlilaaste.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar