7. veebruar 2013

Sidrunikeeks rosinatega


Ühel päeval tekkis suur keeksiisu. Poest seda ei kipu ostma, kuna võib üsna kindel olla, et suurtööstused seda võiga ei valmista, rääkimata maamunade kasutamisest. Seega veidike guugeldamist ning kui Tuuli blogist sobiv retsept leitud, võis küpsetamine alata. Tulemus oli väga mõnus mahlane ja rosinatest kubisev :) Väikeste mugandustega sai keeks järgmine:



Vaja läheb:
185 g võid
185 g suhkrut
185 g nisujahu
3 XL muna (valged ja kollased eraldi) või 5 tavasuuruses muna
1 sidruni mahl ja riivitud koor
85 g riivitud martsipani
200 g rosinaid või kuivatatud jõhvikaid


Pane rosinad kuuma vette ligunema ning hiljem sõelale nõrguma. Määri keeksivorm võiga ning puista üle mannaga.


Vahusta toasoe või suhkruga. Sega juurde ükshaaval munakollased. Järgmisena sega juurde sidrunikoor ja -mahl ning sõelu taina hulka jahu. Sega ühtlase tainamassi moodustumiseni. Sega nõrutatud rosinad jahuga, lisa taignale ning riivi hulka ka martsipan.


Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja ühenda ettevaatlikult segades munavalgevaht tainamassiga. 


Kalla tainas keeksivormi (kasutasin 1,3-liitrist vormi), lükka lusika või spaatliga tainas ühtlaselt laiali ning küpseta 220 kraadi juures 45-55 minutit. Keeksi küpsust võid kontrollida tikuga - kui keeksi keskele torgatud tikk jääb kuivaks ja puhtaks, on keeks valmis.


3 kommentaari:

  1. Oi, keeksid on nii head:) Ja usu või ära usu, siis minul on kapist või ja munad välja võetud, pliit küdema pandud ning keeksivorm võitatud - algab keeksitegu:) Eile tuli isu, täna toimub teostus....

    VastaKustuta
  2. Keeksid on tõesti patuselt head - see suur keeks (vorm sai ääreni täis) kadus vähem kui päevaga, kuid isu kasvas iga ampsuga :D
    See on see toidublogijate ühine alateadvus ;)

    VastaKustuta
  3. Nii hea keeks! Ma arvan, et see on mu lemmik keeks! Kõik maitsed on paigas, rosinaid mõnusalt palju! :)

    VastaKustuta