19. september 2014

Rukkihelbeküpsised

Vahelduseks kaerahelbeküpsistele tegin rukkihelbeküpsiseid, mis on tekstuurilt peaaegu sarnased kaeraga, maitse aga mahedam :) Kes kaera mingil põhjusel süüa ei saa, on need küpsised hea võimalus sarnaste küpsistega maiustada. Šokolaadiglasuur paneb i-le täpi ja moodustavad koos kena dueti :)



Vaja läheb:
250 g täistera-rukkihelbeid
1−2 dl keeva vett
2 muna
75 g rafineerimata roosuhkrut
70 g sulatatud võid (võid kasutada pooleks kookosrasvaga)
3 spl odrajahu
1 tl vanilli (suhkrut, pastat v ekstrakti)
100 g rosinaid (või kuivatatud jõhvikaid)
50 g hakitud metsapähkleid
1 tl kardemoni
1 tl kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl sidrunimahla

Kate:
150 g tumedat šokolaadi
1 dl 35% rõõska koort (vahukoort)


Kata rukkihelbed keeva veega ja lase pool tundi kuni tund seista (see aitab rukkiteradel pehmemaks muutuda). Selle etapi võid ka ära jätta.

Vahusta munad suhkruga kergelt vahtu. Lisa vanill, jahtunud sulavõi, rukkihelbed, odrajahu ja rosinad-pähklid ja sega. Maitsesta segu kardemoni, kaneeli, jahvatatud ingveri ja sidrunimahlaga. 

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Võta supilusikaga tainast, tee sellest pallike ja tõsta ahjuplaadile. Vajuta märja kahvliga lamedamaks. Küpseta 180-kraadises ahjus 15–20 minutit, oleneb küpsiste paksusest.

Katte jaoks kuumuta potis koor, lisa šokolaad ja kuumuta nõrgal tulel, kuni šokolaad on sulanud. Lase veidi jahtuda ja kata sellega jahtunud küpsised. Peale võid puistata veel pähkleid.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar