4. oktoober 2014

Riisi-tatraküpsised

Täna on mõnus üsna soe tuulevaikne sügisilm. Pilve vahelt piiluv päike heidab oma kiired värvilistele vahtrapuudele ja need erksavärvilised puud veelgi kaunimaks. Täna on rahvusvaheline kaneelisaiapäev, mille puhul minugi ahjust tulid just soojad saiakesed välja. Riivisin neile peale veel parmesani juustu... mmm :) Kaneelisaia retsepte leiab internetist küll ja rohkemgi, seega nende retsepti ma ei hakka jagama :) Jagan hoopiski nisujahu vabade küpsiste retsepti. Mõnusad muredad, maitsvad ja toitvad küpsised. Kui lihtsalt tatrajahust tehtud küpsised võivad jääda natuke liiga tatrapudru maitsega, siis neis küpsistes ei saa arugi, et neis võib leida tatrajahu.


Vaja läheb:
50 g kookosrasva
60 g võid*
95 g (rafineerimata roo)suhkrut
1 muna
100 g mandlijahu**
75 g riisijahu
75 g tatrajahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 peotäit rosinaid või kuivatatud jõhvikaid (leota kuumas vees)
1 tl vanillikaunapastat (või -ekstrakti)
soola


Sulata kookosrasv ja või ning lisa suhkur. Sega veidi, kuni suhkur sulab (segu näeb välja selline, et suhkrumass on allpool ja peal on õli, need omavahel ei segune). Keera kuumust veel madalamaks, lisa muna ja vanill ning sega korralikult. Puista juurde mandlijahu ning küpsetuspulbri ja soolaga segatud riisi- ja tatrajahu. Sega ühtlaseks massiks ja võimalusel lase u 15 minutit seista, et tainas taheneks, siis on kergem pallikesi vormida. Võta teelusikatäis tainast, vormi pallike ja tõsta ahjuplaadile ning vajuta märja kahvliga lamedaks. Küpseta 180-kraadises ahjus 15 minutit.


* võid kasutada ka ainult kookosrasva või võid
** jahvata nt ise mandlilaastudest. Või proovi ka teisi pähklijahusid. Nt maapähkleid jahvatades saad kergelt halvaamaitselised küpsised.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar