9. aprill 2012

Greibimaitseline toorjuustukook

Hiljuti soetasin raamatu "Hõrgud kodused koogid", kust nüüd tuleb esimene koogikatsetus, mille tulemusega võib jääda rahule, kuna magus kardemonihõnguline kaeraküpsise põhi tasakaalustas mõnusalt mõrkjat ning kreemist täidist.

Tahtsin seekord täpselt retsepti järgida ning kasutada väherasvast (12%)  toodet ning vahustatav vaniljekaste tundus sel hetkel parim valik. Olen seda kunagi aastaid tagasi proovinud, aga enam ei mäletanud täpselt, milline see on. Järgmine kord kasutaksin siiski vanillsuhkruga maitsestatud vahukoort, kuna viimane on naturaalsem toode, kuigi rasvasem. Koogis õnneks vaniljekastmele iseloomulikku taimset rasva, mis suulakke kinni jäi, väga tunda ei olnud, panin seda ettenähtud koguselt veidike vähem ka.


Tegin seda kooki reedel, süüa õnnestus seda laupäevasel päeval, mil akna taga möllas lumetorm. Koogi maitse aga oli nii hõrk, et tõi ka kõige süngemas talve meenutavas kevadpäevas päikse särama :)

põhi:
110 g kaeraküpsiseid (kasutasin 7 tk Väike Väänik küpsiseid)
55 g sulatatud võid + 4-5 tl greibimahla
1 tl fariinsuhkrut
1 tl kardemoni
soola

täidis:
1,4 dl vahustuvat vaniljekastet (või 1 tl vanillsuhkruga maitsestatud vahukoort)
225 g maitsestamata toorjuustu
1 dl tuhksuhkrut
2 tl vanillsuhkrut
1 suur greip (leota eelnevalt kuumas vees, vt nipp retsepti lõpus)
3 tl želatiinipulbrit
0,5 dl vett
soola

trühvlid kaunistuseks (ca 10 kommi):
175 g maitsestamata toorjuustu
5-6 kaeraküpsist
0,5 dl tuhksuhkrut
5 tk marmelaadi (hapu)
röstitud mandlilaaste
soola

Vooderda 18 cm koogivormi põhi toidukilega (kui otsustad põhja küpsetada, siis kasuta küpsetuspaberit).

Purusta küpsised (mina kasutasin selleks köögikombaini abi) ning sega sulavõiga, lisa fariinsuhkur ja kardemon, vajadusel niisuta massi greibimahlaga (seda saad viljaliha eemaldamisel, vt allpool). Retseptis oli öeldud, et põhja tuleks küpsetada, mina seda ei teinud, vaid hoidsin külmkapis.  Kui siiski soovid küpsetada, siis tee seda 180-kraadises ahjus 10-15 minutit ning jahuta maha.

Vahusta vanillikaste. Pehmenda toorjuustu kausis ja maitsesta suhkrute ning vähese soolaga.

Lõika greip sektoriteks nii, et kiled ei jääks külge. Selleks lõika vilja alt ja pealt tükk ära. Pane greip lõikelauale ning lõika koor ära ja poolita vili. Seejärel saad viljaliha kilede küljest kergelt kätte, kuigi veidike peab ikkagi nokitsema.
Tükelda greibisektorid väiksemaks, lisa juustusegule ja sega ühtlaseks.

Sulata želatiin enam mitte keevas vees. Lase sel veidi jahtuda ja kalla seejärel toorjuustusegusse. Viimasena lisa vahustatud vanillikaste. Kalla täidis koogipõhjale ning kata toidukilega ja pista see külmkappi tarretuma vähemalt kolmeks tunniks.

Trühvlite valmistamiseks purusta küpsised, sega toorjuust tuhksuhkruga, raputa juurde veidike soola, lisa tükeldatud marmelaaditükid ning sega ühtlaseks massiks. Jäta külmkappi tahenema (hea kui üleöö). Järgmisel päeval vormi pallikesed, veereta neid röstitud mandlilaastudes ning tõsta koogile kaunistuseks (mõned kommid jäid üle, need rändasid rõõmsalt otse kõhtu). 
Trühvlitega tordi kaunistamise idee pärit Ragnelt :) 


Viimase lihvi andsid veel mõned ribad greibikoort (eelnevalt võiks tavapoest ostetud greipe leotada kuumas vees, kuhu on lisatud äädikat ja soodat ning hiljem korralikult harjaga või karedama lapiga pesta, nipi allikas)

allikas: raamat "Hõrgud kodused koogid" (kogused teisendatud 18 cm koogivormile)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar