3. mai 2012

Kohupiimatäidisega rullbiskviit, seltsiks vaarikad ja banaan


Rullbiskviit on minu meelest üks lihtsamaid küpsetisi, mis valmib kiirelt ning tulemuseks on mahlane suutäis. Täidise valik on lai ning puhtalt maitse asi, komponeerides koostisosi nii, kuidas fantaasiat on. Minu elu teine katsetus selles vallas oli suht klassikalise täidisega ehk kohupiim-vahukoor ning maitseks sekka banaan ja vaarikad. Biskviit ise valmis ema õpetusi meenutades ehk iga muna kohta läheb üks supilusikatäis jahu ja sama palju suhkrut. Osa jahust oleks hea kartulitärklisega asendada, siis ei ole ohtu, et biskviit rullimise käigus mureneb (mina panin tärklist 2/3 jahukogusest) :)



biskviit:
3 muna
3 spl nisujahu
3 spl (rafineerimata) suhkrut
2 spl kartulijahu (tärklis)
1 tl vanillsuhkrut
soola

täidis:
200 g kohupiima (teraline)
2 dl 35% rõõsk koort
2-3 spl (rafineerimata) suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
100 g vaarikaid (kasutasin külmutatud)
2 väiksemat banaani

kaunistuseks:
vaarikaid
sulatatud tumedat šokolaadi
riivitud valget šokolaadi

Keera ahi 225-kraadile (kasutasin alt-pealt küpsetusrežiimi). Valmista ette ka alus, kuhu tõstad valminud biskviidi. Mina kasutasin selleks teist küpsetuspaberit, kuhu puistasin peale tuhksuhkrut, et vältida biskviidi paberi külge kleepumist. Tuhksuhkru asemel võib kasutada ka peensuhkrut või seemneid, vm. Esimesel katsetusel kasutasin peensuhkrut ning see jäi biskviidi külge, mida oli hiljem süües tunda, seega seekord otsustasin puudersuhkru kasuks. Ühtlasi võid teise küpsetuspaberi, mida kasutad vormi (kasutasin kandilist 30x35cm ahjuplaati) katteks, määrida kokku võiga, et olla kindel, et hiljem saad küpsenud taina selle küljest hõlpsalt kätte.

Täidise valmistamiseks vahusta rõõsk koor suhkrutega, lisa kohupiim ning sega läbi. Tükelda banaanid, osa neist võid ka purustada, ning lisa kohupiima-vahukoore segule. Puista juurde ka vaarikad, jättes mõned kaunistamiseks. Lase külmkapis maitsestuda.

Biskviidi jaoks sega väikses kausis omavahel tärklis ja jahu. Suures kausis mikserda munad tugevaks heledaks vahuks. Minu tegevuskäik selle protseduuri juures on tavaliselt järgmine: löön munad kaussi, lisan noaotsatäie soola ning vahustan veidi. Mõne aja pärast, kui vaht on juba  tekkinud, lisan vähehaaval suhkru (vanillsuhkruga segatuna), ise jätkuvalt vahustades.
Kui vaht on piisavalt tugev, lisa (suure) lusikaga alt üles segades portsjonhaaval jahu-tärklise segu. Tee seda rahulikult, et tekkinud vahtu mitte lõhkuda. Tõsta segu ahjuplaadi keskele ning aja see laiemat nuga kasutades äärte suunas laiali. Küpseta 5-7 minutit ahju keskmises osas, kuniks pealt on pruunikas-kollane. Seejärel tõsta  valminud biskviit ettevalmistatud küpsetuspaberile, eemalda ettevaatlikult vormi põhjaks olnud (biskviidi küljes olev) küpsetuspaber ja tõsta see tagasi biskviidile (see aitab vältida biskviidi kuivamist) ning jäta jahtuma (jahtumine toimub suht kiirelt).


Määri kohupiimakreem jahtunud biskviidile, jäta ühe serva (vastaskülg sellest, kust alustad kokkukeeramist) ca 5 cm ulatuses puhtaks, kuna kreem liigub kokkukeeramisel edasi ning vaba ruumi jättes väldid selle üle ääre valgumist. Kaunista vastavalt soovile. Mina sulatasin šokolaadi (hetkel oli käepärast piimašokolaad mandlitetükkidega), kandsin selle biskviidi peale, lisasin keskele ritta vaarikad ja riivisin peale valget šokolaadi.

Maitse ja tekstuur on parim on järgmisel päeval, mil maitsed on mõnusalt ühtlustunud ning biskviit kohupiimaga rohkem üheks saanud. Ülimalt lihtne ja niiii mahlane suutäis, mis kadus taldrikult minutitega :)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar