6. november 2014

Kõrvitsaruudud

Lõpuks jõudsin ka mina kõrvitsani. Enne veel, kui saabub piparkookide küpsetamise aeg :) 


Mulle meeldib kõige rohkem muskaatkõrvits, sest see on juba ise üsna magus võrreldes tavalisega. Ka toorelt on seda tore näksida, aga veelgi parem on ahjus röstida, mil maitse tugevneb. Kui soovid kõrvitsat sügavkülmutada, siis on röstitud kõrvitsa püreestamine parim, sest siis saad mõnusalt paksu ja maitseka püree. Röstitud kõrvitsa avastasin alles hiljuti, varem olen kõrvitsat püree jaoks keetnud, kuid siis jäi segu vesisem. Röstituna sobib see ka näiteks kartuli asemel prae kõrvale, isegi koos koorega. Küpsetistes meeldib mulle muskaatkõrvits juba tema erksa kollakas-oranži värvi tõttu, mis lisab meie hallidesse sügisilmadesse veidigi päikest. Varasemaid retsepte kõrvitsast leiad näiteks siit ja siit.

Need kõrvitsaruudud on mõnusa pehme sisuga. Kookospalmisuhkur lisab karamellisust ja muidugi sobivad vürtsid kõrvitsaga alati hästi kokku :) Samuti saab tuppa boonusena hea lõhna. Veelgi parem on lasta neil ruudukestel päev-kaks seista, mil maitsed rohkem segunevad. Mina olin kärsitu ning sõin paar ampsu soojalt otse vormist − maitses ka ülihea. Mulle muidugi meeldivadki koogid ikka ja alati soojana :)

Vaja läheb:
100 g sulatatud võid
1 muna
1,4 dl rafineerimata või kookospalmisuhkrut*
200 g (muskaat)kõrvitsapüreed
2 spl mandlivõid**
1 spl vanillikaunapastat või vanilliekstrakti
2,5 tl vürtsisegu (selleks sega kokku 0,5 tl kaneeli, 0,5 tl muskaatpähklit, 0,5 tl jahvatatud ingverit, 0,5 tl kardemoni, 0,5 tl riivitud apelsinikoort)
1,2 dl riisijahu
0,5 dl kartulijahu***

Peale puistamiseks:
3 spl rafineerimata või kookospalmisuhkrut
2 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud ingverit


Sulata või ja lase veidi jahtuda. Lisa muna, suhkur, kõrvits, mandlivõi ja vanill ning sega ühtlaseks. Sega vürtsisegu jahudega ning lisa või-kõrvitsamassile. Sega õrnalt kokku, kuid ära sega liiga palju.

Tõsta segu küpsetuspaberiga vooderdatud 20 x 30 cm läbimõõduga vormi. Sega omavahel suhkur, kaneel ja ingver ning puista taina peale.

Küpseta 180 kraadi juures u 25 minutit. Küpsust saad kontrollida puutikuga, mis koogi keskele torgatuna tuleb puhtalt välja. Lase valminud küpsetisel vormis u 30 minutit jahtuda, enne kui selle lahti lõikad.
  

* kui kasutad tavalist kõrvitsat, pane 1,8 dl suhkrut
** võid selle ka ise valmistada kahest peotäiest koorega mandlitest. Selleks jahvata mandleid 10 minutit köögikombainis, kuni tekib võidetaoline mass.
*** Kui kõrvitsapüree on paksem, siis pane kartulijahu poole vähem või üldse mitte.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar